HÍRLEVÉL
A TÉRDIZÜLET BETEGSÉGEI
terdpanaszokA térdízület a legnagyobb és az egyik legbonyolultabb ízületünk. Mozgáskor hat ízületi felszínének, egymáshoz képesti elmozdulása jön létre, melyet nagy erejű és kis izmaink működése, illetve a térd bonyolult szalagrendszere tesz harmonikussá. Nem csoda, hogy eme bonyolult rendszer kisebb eltérése is panaszokhoz vezethet.  

Gyermekkorban, serdülőkorban leggyakoribb panaszforrás az ízületi porc korai károsodása, „porclágyulás". Ennek fő oka általában a térdkalács mozgáspályájának a valófiziológiástól történő kisebb-nagyobb eltérése. Szintén térdtáji fájdalmat okozhat a térd „túlterheléses szindrómája", mely leginkább nagy igénybevétellel járó sport űzése mellett alakulhat ki. Ezen kívül átmenti, térdtáji csontosodási zavarok is okozhatnak makacs fájdalmas panaszokat.

Fiatal felnőttkorban a térdkalács lefutási zavaraiból adódó porclágyulás mellett a leggyakoribb ok a sportsérülések okozta térdelváltozás. Ennek során sérülhet az ízület ún. C porca („porcleválás"), az oldalszalagok illetve a keresztszalagok. Míg a „porcleváláshoz" elegendő egy kisebb sérülés, rossz mozdulat (pl. térd hirtelen csavarodásával járó mozdulatok), addig a szalagsérülések általában nagyobb trauma (labdarúgás, síelés...) következményei. Szintén sérülés eredményezheti az ízületből kisebb-nagyobb csontos-porcos fragmentum kiszakadását is.  

Idősebb korban az ízületi porc elhasználódása, elkopása lehet fő panaszforrás. Ekkor már egészen kis erőbehatásra is létrejöhet ízületi porcleválás. Az elvékonyodó, fokozatosan esetleg teljesen elkopó, porcfosztottá váló ízület erős fájdalomforrás lehet.  

Fentieken kívül térdfájdalom hátterében állhatnak a térd gyulladásával járó folyamatok (térdtáji nyáktömlők gyulladása, ízületi belhártya gyulladása), sőt az ízületi porcot, a csontokat, vagy a lágyrészeket érintő jó-, illetve rosszindulatú daganatok is. Az előbb említett okok sokrétűségét növeli, hogy térdpanaszokat nem csak a térdízület eltérései okozhatnak. Mivel járásunk során az alsóvégtagjaink és azok ízületei egy bonyolult, egységes mozgásszervként működnek, így a csípőízület, a boka eltérései, a láb statikai zavarai is vezethetnek térdfájdalmakhoz, de a panaszforrásként akár az ágyéki gerinc betegségei szerepelhetnek. Rendszerbetegségek, autóimmun betegségek, anyagcserezavarok is vezethetnek a térdízület károsodásához.  

Belátható, hogy eme bonyolult ízület panaszai nagy odafigyelést igényelnek, illetve a probléma okának mielőbbi, pontos tisztázása célszerű. Ebben a mozgásszervi orvosoknak sok és hatékony módszerük van.

Legfontosabb a körültekintő anamnézis felvétel, illetve a fizikális vizsgálat. Ennek során tisztázható a panaszok kezdetének az időpontja és körülményei. A vizsgálat során pedig felmérhető a térdet alkotó porcos elemek és szalagok állapota, illetve a környező mozgásszervek statusa.

Röntgen film készítése során megítélhetők a csontos struktúrák, az ízületi rés tágassága, szükség esetén (általában csak speciális esetekben) CT felvétel is készíthető. Ultrahang vizsgálat egyszerű, olcsó, gyorsan elvégezhető, de nem túl pontos, MR vizsgálattal a térd lágyrész struktúráinak pontosabb feltérképezése lehetséges.

A diagnózis felállítása után a terápiás terv felállításakor - az elváltozástól függően - szóba jöhet gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, gyógytorna, illetve műtétes kezelések.

Utóbbiak a technika fejlődésének köszönhetően igen széleskörűek lehetnek. A korábban nagyobb feltárást igénylő műtétek egy része elvégezhető, igen kis behatoláson keresztül, artroszkóppal (térdízületi tükrözés). Lehetséges az elszakad keresztszalagok pótlása, kis területet érintő porcdefektusok kipótlása porccal, a térdkalács lefutási zavarának korrekciója bizonyos esetekben.  

Amennyiben a térdízületi porc nagy területen elpusztult, szóba jön annak mesterséges implantátummal, protézissel való pótlása. Ezen műtétek technikájának fejlődése következtében a protézis beültetése - mely térd esetében nagy pontosságot igényel - számítógépes célzással, illetve bizonyos esetekben minimál invazív módon is lehetségessé vált.

Annyi bizonyos, hogy, mint minden fájdalom, a térdfájdalom is a szervezetünk jelzése arról, hogy valami nem funkcionál rendesen, ezért ennek kivizsgálása mindenképpen ajánlott!