HÍRLEVÉL
A TÉRDIZÜLET BETEGSÉGEI
Share
terdpanaszokA térdízület a legnagyobb és az egyik legbonyolultabb ízületünk. Mozgáskor hat ízületi felszínének, egymáshoz képesti elmozdulása jön létre, melyet nagy erejű és kis izmaink működése, illetve a térd bonyolult szalagrendszere tesz harmonikussá. Nem csoda, hogy eme bonyolult rendszer kisebb eltérése is panaszokhoz vezethet.  

Gyermekkorban, serdülőkorban leggyakoribb panaszforrás az ízületi porc korai károsodása, „porclágyulás". Ennek fő oka általában a térdkalács mozgáspályájának a valófiziológiástól történő kisebb-nagyobb eltérése. Szintén térdtáji fájdalmat okozhat a térd „túlterheléses szindrómája", mely leginkább nagy igénybevétellel járó sport űzése mellett alakulhat ki. Ezen kívül átmenti, térdtáji csontosodási zavarok is okozhatnak makacs fájdalmas panaszokat.

Fiatal felnőttkorban a térdkalács lefutási zavaraiból adódó porclágyulás mellett a leggyakoribb ok a sportsérülések okozta térdelváltozás. Ennek során sérülhet az ízület ún. C porca („porcleválás"), az oldalszalagok illetve a keresztszalagok. Míg a „porcleváláshoz" elegendő egy kisebb sérülés, rossz mozdulat (pl. térd hirtelen csavarodásával járó mozdulatok), addig a szalagsérülések általában nagyobb trauma (labdarúgás, síelés...) következményei. Szintén sérülés eredményezheti az ízületből kisebb-nagyobb csontos-porcos fragmentum kiszakadását is.  

Idősebb korban az ízületi porc elhasználódása, elkopása lehet fő panaszforrás. Ekkor már egészen kis erőbehatásra is létrejöhet ízületi porcleválás. Az elvékonyodó, fokozatosan esetleg teljesen elkopó, porcfosztottá váló ízület erős fájdalomforrás lehet.  

Fentieken kívül térdfájdalom hátterében állhatnak a térd gyulladásával járó folyamatok (térdtáji nyáktömlők gyulladása, ízületi belhártya gyulladása), sőt az ízületi porcot, a csontokat, vagy a lágyrészeket érintő jó-, illetve rosszindulatú daganatok is. Az előbb említett okok sokrétűségét növeli, hogy térdpanaszokat nem csak a térdízület eltérései okozhatnak. Mivel járásunk során az alsóvégtagjaink és azok ízületei egy bonyolult, egységes mozgásszervként működnek, így a csípőízület, a boka eltérései, a láb statikai zavarai is vezethetnek térdfájdalmakhoz, de a panaszforrásként akár az ágyéki gerinc betegségei szerepelhetnek. Rendszerbetegségek, autóimmun betegségek, anyagcserezavarok is vezethetnek a térdízület károsodásához.  

Belátható, hogy eme bonyolult ízület panaszai nagy odafigyelést igényelnek, illetve a probléma okának mielőbbi, pontos tisztázása célszerű. Ebben a mozgásszervi orvosoknak sok és hatékony módszerük van.

Legfontosabb a körültekintő anamnézis felvétel, illetve a fizikális vizsgálat. Ennek során tisztázható a panaszok kezdetének az időpontja és körülményei. A vizsgálat során pedig felmérhető a térdet alkotó porcos elemek és szalagok állapota, illetve a környező mozgásszervek statusa.

Röntgen film készítése során megítélhetők a csontos struktúrák, az ízületi rés tágassága, szükség esetén (általában csak speciális esetekben) CT felvétel is készíthető. Ultrahang vizsgálat egyszerű, olcsó, gyorsan elvégezhető, de nem túl pontos, MR vizsgálattal a térd lágyrész struktúráinak pontosabb feltérképezése lehetséges.

A diagnózis felállítása után a terápiás terv felállításakor - az elváltozástól függően - szóba jöhet gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, gyógytorna, illetve műtétes kezelések.

Utóbbiak a technika fejlődésének köszönhetően igen széleskörűek lehetnek. A korábban nagyobb feltárást igénylő műtétek egy része elvégezhető, igen kis behatoláson keresztül, artroszkóppal (térdízületi tükrözés). Lehetséges az elszakad keresztszalagok pótlása, kis területet érintő porcdefektusok kipótlása porccal, a térdkalács lefutási zavarának korrekciója bizonyos esetekben.  

Amennyiben a térdízületi porc nagy területen elpusztult, szóba jön annak mesterséges implantátummal, protézissel való pótlása. Ezen műtétek technikájának fejlődése következtében a protézis beültetése - mely térd esetében nagy pontosságot igényel - számítógépes célzással, illetve bizonyos esetekben minimál invazív módon is lehetségessé vált.

Annyi bizonyos, hogy, mint minden fájdalom, a térdfájdalom is a szervezetünk jelzése arról, hogy valami nem funkcionál rendesen, ezért ennek kivizsgálása mindenképpen ajánlott!
Share
 
Hozzászólások (12)
'nem tudom mi lehet a gond:((('
12 2015. április 01. szerda, 13:42
IdealMed Orvos-Esztétikai Centrum és Fitnesz Klub
Kedves Mónika!

A leírtak alapján, azt tudjuk javasolni, hogy a meglévő leleteivel ortopéd szakorvosunkhoz be kellene fáradni egy személyes konzultációra.Kiváló szakorvosunk talál megoldást az Ön problémájára!Várjuk szeretettel jelentkezését elérhetőségein bármelyikén!
nem tudom mi lehet a gond:(((
11 2015. március 31. kedd, 22:00
Baki Monika
Udv!
Sajnos nekem is a terdemmel van gondom,nekem is a ballal.2014 majusatol egeszen tegnapig nali 12-13 oraban allo munkat vegeztem egy ruhazati uzletben.Emelett 15percet setaltam reggelente a hev allomasra.A panaszaim:eg,szur benyilal az a terdem,leginkabb amikor lepnek es ranehezednek a labamra.A guggolas nehezkes es a lepcsozes is.Voltam orvosnal,sebesznel,reumatologusnal....kaptam terdrogzitot..de valamiert nem lett jobb.A rogzitoben is faj...van,hogy lekell vehyem mert be is dagad.Eleg kellemetlen..Szeretnek tanacsot kerni,mi lehet a baj?rontgent,ultrahangot nemcsinaltak,azt mondtak minden a helyen van:/...Valaszat koszonom:Monika
'térdduzzanat álló munka következtében'
10 2014. augusztus 18. hétfő, 11:16
IdealMed Orvos-Esztétikai Centrum és Fitnesz Klub
Kedves Rita!

Térdproblémájának számos oka lehet. Mindenképp szüksége lenne egy ortopédiai vizsgálatra. Addig is borogassa térdét hideg vizes ruhával esténként, térdszorítót semmiképp ne használjon.
Sok szeretettel várjuk jelentkezését a megadott elérhetőségeinken.
térdduzzanat álló munka következtében
9 2014. augusztus 18. hétfő, 01:49
györ-katona rita
2 hónapja végzek állómukát vendéglátásban, mit tehetek, ha nap végére bedagadnak a térdeim? A bal jobban, mint a jobb. Normál testalkatú 46 éves nő. Éjszakára borogassam vagy használjak térdszoritót? Köszönöm a választ.
tanács kérése
8 2013. április 02. kedd, 06:35
IdealMed Orvos-Esztétikai Centrum és Fitnesz Klub - Dr. A. M. Reza (Ramin)
Kedves Miklós!

elsősorban a baker cystanak az okát meg kell szüntetni gyógyszerrel, majd utána jöhet a műtét, azonban így is 30%-ban visszatér a cysta! Sajnos nincs más megoldás mert ez már előrehaladott porc károsodás!
Sajnálom, hogy nem szolgálhattam jobb hírekkel!
tanács kérése
7 2013. március 28. csütörtök, 17:33
Szincsák Miklós
Üdvözlöm! Térdproblémáim miatt az orvos az alábbi diagnózist állitja: CYSTA BAKERI L.D., CONDROPATHIA GEN.D., EXOSTOSIS GEN MULTIPLEX.l.d. jAVASLATA : mütéti beavatkozás azonnal, amit most nem tudok vállalni anyagi problémák miatt. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint van e valami megoldás a javulásra mütét nélkül. Köszönöm
információ kérés
6 2012. szeptember 03. hétfő, 07:24
IdealMed ESztétikai Centrum - Dr. Ramin
Tisztelt Bencze Lászlóné!

Az Ön által leírt panaszok alaposabb kivizsgálást kívánnak, hiszen számos ok állhat a háttérben, illetve fontos lenne tudnom néhány anamnézis adatot is, így mindenképpen egy személyes konzultáció javasolnék, ahová kérem, hozzon el minden korábbi leletét.
Várom szeretettel!
információ kérés
5 2012. augusztus 25. szombat, 21:54
Bencze Lászlóné
Üdvözlöm!
Szeretnék tanácsot kérni! A bal térdemmel már korábban is voltak promblémáim, a jobb oldala többször begyulladt, majd elmúlt. kb. 2 hete két egymás utáni nap elestem, egyszer a betonra, majd lépcsőről estem le. Nagyon csúnya lett a lábam, nagyon megzuzódott. A körzeti orvos azt hitte mélyvénás trombózis, de ezt kizárták. Azóta a zuzódás helyrejött, de a térdem rettenetesen bedagad estére, fáj, és érzéketlen. Éjelre borogatom, reggelre kicsit leapad. Nappal kompressziós térdharisnyát hordok, a lábszáram még mindig ki van vörösödve. Vajon rendbejön?
Üdvözlettel: Benczéné Judit
térdízület betegségei
4 2011. szeptember 21. szerda, 19:08
IdealMed Esztétikai Centrum - Dr. Ramin
Kedves Érdeklődő!

Ha két orvos diagnózisa egyezik, 90 százalék, hogy a porc puhulása, kopása (osteochondropathia) az oka a panasznak. De ha a konzervatív kezelés nem volt hatásos, a következő lépés az injekció-kezelés, ill. arthroscop-os beavatkozás (műtét, térdizületi tükrözés). Az arthroscopiával valóban meg tudjuk állapítani a problémát, amennyiben durva eltérésről van szó, más módszerekre, terápiára lesz szükség, melyről a beavatkozás után lehet pontos képet kapni. Röntgenre nincs szükség a térdpanaszai miatt, hacsak nem balesetből származik.
térdfájdalom
3 2011. szeptember 16. péntek, 15:02
egy érdeklődő
Üdvözlöm!

33 éves vagyok. Lúdtalpam is van, de nem ezért irok. Kb 10 éve vettem észre, hogy túrázáson lefelé jövet fáj a térdem. Egyéb panaszom nem volt, de azóta nem is nagyon mentem túrázni, csak 1-2 éve. Most már mind a két térdem fáj, és nem csak túrázásnál (mindegy, hogy fel vagy le), hanem általánosan is. Ülőmunkát végzek napi 16-18 órában, de napi 1 óra sétát kb 10 hónapja rendszeresen beiktatok. Néhány éve jártam rendszeresen testedzésre, azalatt nem is volt bajom, csak amikor abbahagytam.
2 éve voltam először ortopéd orvosnál. Ekkor még csak a túrázáskor fájt a térdem és ritkán napközben is, az időjárástól függően. Ő chondrop... valamit irt (kézzel) a papíromra, Traumeel tablettát és valami Joint tablettát javasolt. Traumeelt szedtem csak, talán jó volt, de ekkor még nem annyira foglalkoztam a problémával. De most már tényleg elég rendszeresen fáj így tavasszal elmentem egy másikhoz is, ő osteochondropathia-t irt a papiromra, és Proenzi 3-at javasolt 3 hónapig és mozgást. Ezt el is szedtem, de semmit sem ért. Közben egy ismerősöm mondta, hogy ezek tényleg nem jók, mert a Glukozamin-szulfát gyógyszeresen nagyon nehezen épül be, és nagyon sokáig kellene szedni, hogy jó legyen. Ő Dona-t javasolt injekciós úton. Ez nekem elég bizarr. A zöld kagylót is dicsérte, de ebből meg hol lehet megbízhatót kapni? A 2 orvos 2 diagnózisa valójában megegyezik? Röntgen nélkül is ilyen biztosan meg lehet állapítani, hogy mi lehet a baj?
Előre is köszönöm válaszát!
ortopédia
2 2011. január 31. hétfő, 12:57
Idealmed Esztétikai Centrum - Dr. Ramin
Kedves Mária!

Az Ön által leírt tünetek nagy valószínűséggel térdben elhelyezkedő tömlő gyulladása (ún.: bursitis) miatt alakultak ki. Ennek súlyosságát és a szükséges terápiát csak egy alapos vizsgálat után tudom megmondani, de sajnos a legtöbb esetben csak műtéti megoldás jön szóba!
Tanácsot szeretnék kérni
1 2011. január 30. vasárnap, 19:43
Szabóné Tóth Mária
Térdkalácsomon először kocsonyás jellegű duzzanatot észleltem,ami már kb kisseb tyúktojás nagyságúra duzzadt.Érdekes tompa néha égő fájdalmat érzek de nem fáj folyton.Ha valamihez hozzáér furcsa ,olyan mintha érzéketlen lenne,
,és comb felé is sugárzik meg lábszár felé is.Mi lehet a bajom?

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: