Menü
Kövess minket Facebookon

Fogpótlás - koronától az implantátumig

2020. augusztus 31
0
3819
Fogpótlás - koronától az implantátumig

Az ép fogsor szép fogsor – ám az esztétika előtt minden esetben az egészség áll. Rengeteg külső tényező befolyásolhatja fogaink állapotát, amely később fogvesztéshez vezethet. Viszont nem kell beletörődnünk a kialakult hiányba, hiszen napjainkban már számos igen modern módszer közül választhatunk, ha rábólintunk a fogpótlás lehetőségére.

 

Jelentkezés konzultációra

 

A köztudat szerint a dohányzás a fogvesztés fő oka, azonban számtalan egyéb tényező is közrejátszhat (mint a genetika) a hiányos fogsor kialakulásához. Nem beszélve arról, hogy nem csak a középkorú és idősebb emberek fogazatán eshet csorba, hiszen fiatalkorban épp úgy sérülhetnek és kieshetnek fogak. Legyen szó betegségről, balesetről vagy akár egész egyszerűen csírahiányos fogazatról (amikor a tejfog kiesik, de nincs alatta maradandó fog, ami helyettesítse), ha látható helyről hiányzik, az bizony alávetheti az önbizalmat. Szerencsére napjainkban mindenre találunk megoldást mind esztétikai, mind pedig financiális szempontból, hiszen fogakra életünk végéig szükségünk van. Nézzünk ezekre pár megoldást, ami könnyebbé teheti a választást és ezáltal segíthet meghozni az elhatározást, majd a döntést egy új pótlási lehetőség iránt

 

Mint a mesékben

 

Műfogakról kinek ne egy mesebeli jelenet jutna eszébe, amikor az egyik szereplő szájából egészben esik ki egy alsó-felső fogsor, ami önállóan képes megrágni az almát? Vagy amikor éjszakára csak beledobja egy pohár vízbe és másnap reggel gond nélkül visszarakja a szájába? Nos, ez a jelenet mondjuk úgy, kissé eltúlzott, azonban elég hasonló valóságalapja van a régi műfogakkal kapcsolatosan. Mára már egyre kevésbé jellemző, azonban nagyszüleinknél még előfordulhat, hogy hasonló fogpótlással találkozunk. Ezek a kivehető fogpótlások meglehetősen hanyatlófélben vannak, hiszen megfelelő rögzítés hiányában könnyedén elmozdulnak, ezzel nehézkessé vagy szinte lehetetlenné téve a normális étkezést. Persze rengeteg reklám ajánlja a jobbnál jobb műfogsorragasztókat, amivel úgy rögzíthetjük a pótfogsort, mintha a sajátunk volna, azonban tényszerű, hogy közel sem biztosít olyan érzetet. Éppen ezért megfelelő mennyiségű és minőségű fog hiányában (amelyhez rögzíteni lehetne az új fogakat) érdemes lehet implantátum beültetésén gondolkozni. Mindössze néhány jól elhelyezett minicsavaros implantátum kiváló segítséget nyújthat a tartós fogpótlások megfelelő rögzítéséhez, amellyel nem utolsó sorban szép és szabályos fogsort nyerhetünk.

 

Stabil kiegészítő megoldások

 

Koronáról és hídról már mindenki hallott, hiszen mindkettő egy bevett és gyakran alkalmazott fogpótlási-kiegészítési módszer. Koronát meglévő fogra készítenek, amelynek általában megvan a gyökere, ahol a fog látható része sérült, ezért funkcionális és esztétikai okokból kiegészítik vele. Gyökérkezelt fogak esetében azért részesítik előnyben, mert a fehérségét lassan elvesztő fogra helyezve tökéletesen beilleszkedik a fogsorba. Míg a korona kizárólag egy fogra összpontosul, addig a híd bár hasonló esztétikai célt szolgál, több fogat is áthidaló megoldást nyújt. Azonban ehhez szükséges a két mellette álló szomszédos fogból lecsiszolni, amelyre az illeszkedő összefüggő korona kerül felépítésre. Ezen fogpótlók általában háromféle anyagból készülnek jelenleg, úgymint préselt kerámia és fémkerámia, valamint a cirkónium-oxid pótlóanyag. Mindegyik esetben egyaránt találkozunk előnyökkel és hátrányokkal, vegyük is sorra ezeket. Préselt kerámia esetében az anyag színe szép, a fogak közé jól beilleszkedik, azonban sérülékeny. Ezért legfőképp az elülső látható fogaknál alkalmazzák, mert lehet, hogy kevésbé strapabíró, de esztétikai szempontból előnyös. A fémkerámia ennek pont, hogy az ellentéte, hiszen a fémváznak köszönhetően igen jól terhelhető, ezzel szemben viszont a kerámián kissé átüt a sötétebb szín. Szerencsére létezik köztes megoldás, ami az előbbi pótlóanyagok előnyös tulajdonságait ötvözi, ez pedig a cirkónium-oxid (rövidebb nevén cirkon) fogpótlás. Színében és küllemében szinte teljesen olyan, mint a valódi fog, valamint az esztétika mellett igen erős anyag, annak ellenére, hogy fémet egyáltalán nem tartalmaz. 

 

fogpótlás a koronától az implantátumig

 

Fogpótlás fogtól fogig

 

Mi a közös egy darab fog és egy teljes fogsor hiányában? Mindkettőt pótolni lehet fogászati implantátummal! Egyetlen fog kimaradása esetén sokan úgy szeretnék orvosolni a problémát, hogy a hiány mellett közvetlenül álló ép és egészséges fogak ne sérüljenek. Azonban hídpótlás esetén (alkalmanként még, ha minimálisan is) le kell csiszolni a szomszédos fogakból, hogy beilleszthető és stabil maradjon az új pótlás. Manapság nagy népszerűségnek örvendenek azok a modern fogimplantátumok, amelyek megfelelő rögzítés és kezelés mellett egy életen át tartanak. Ebben az esetben nem úgy kell elképzelni a beavatkozást, hogy minden hiányzó fog helyére csavart helyeznek és arra pattintják fel egyesével a műfogakat, hanem a foghelyek helyétől és számától függően lehetőleg minél kevesebb implantátummal próbálják megoldani. A beavatkozás érzéstelenítés alatt zajlik, így elmondható azok számára, akik ettől tartanának, hogy fájdalommentes. A gyógyulást követően már csak megszokás kérdése, hogy sajátunknak érezzük új fogainkat és gondtalanul használjuk őket évekig.

 

Időpontfoglalás fogpótlás konzultációra

 

 

címkék: