Menü
Kövess minket Facebookon

Melyek a legkedveltebb anyagok a fogpótláshoz?

2021. június 09
0
247
Melyek a legkedveltebb anyagok a fogpótláshoz?

Az elvesztett fogak pótlására szerencsére már rengeteg módszer és technológia létezik, akár kivehető, akár rögzített formában. Ahogy a protézis alapanyaga is változó, úgy a fogpótlás árak is széles skálán mozognak, attól függően, hogy mennyi és milyen kiegészítésre van szükség.

 

Milyen fogpótlásokat alkalmaznak a leggyakrabban?

Elsőként a legismertebbet említjük meg, azaz a teljes- vagy részleges fogsort pótolni kívánó, kivehető protézist, amely az idősebb korosztály körében elterjedt. Ezt lehetőség szerint a még meglévő foghoz rögzítik, azonban teljes foghiány esetén az ínyre kell illeszteni, ami kényelmetlen érzést produkálhat. A kivehető fogpótlások között ez a legolcsóbb árkategória, a pótlások viszonylag hamar elkészülnek és igény szerint hordhatók.

A híd és a korona készítése szintén gyakori megoldásnak számít, ám ezeket ma már inkább a fogakhoz rögzítik, nem kivehetőek. Napjainkban már igen szép és természetesnek ható kivitelezésekkel találkozhatunk, melyek kiváló megoldást jelentenek 1-2-3 fog áthidalására és pótlására. A híd maximális rögzítését a hiányzó fog helyére kerülő implantátummal lehet biztosítani és még strapabíróbbá tenni. Egy-egy sérült fog kiegészítésére a korona szinte láthatatlan megoldást biztosít, amelyet a fog lecsiszolását követően ragasztanak fel. Gyökérkezelést követően a halott fog idővel elszíneződik, erre szintén koronát szoktak készíteni, hogy megmaradjon az eredeti szín és hogy ne tűnjön ki a fogsorból.

Rögzített részleges vagy teljes fogpótlások esetén már szükség van bizonyos számú beültetett implantátumra is annak érdekében, hogy az elkészült fogpótlást lehessen mihez biztosítani. Ez a megoldás egyre szélesebb körben hódít, hiszen így nagyon szép, természetes fogsorok alakíthatók ki a páciens szájában, melyeket aztán hosszú éveken át sajátjaként használhat. Az ilyen típusú rögzített fogpótlások már magasabb árkategóriát képviselnek, mint a protézisek, hiszen sokkal összetettebb a kivitelezésük és az alapanyaguk is. Elkészítésük is valamivel több időt igényel, azonban sokkal tartósabb megoldásnak bizonyulnak majd.

 fogpótlás Budapest ár

A beépített implantátumok biztos és természetes rágást biztosítanak

 

Miből készülnek a fogpótlások?


Szinte már a bőség zavarában találjuk magunkat, ha a fogpótló anyagok közül kell kiválasztani egyet, ami a készülő pótlás alapját képezi majd. Ezek közül a legkedveltebb pótlóanyagokat fogjuk ismertetni, amelyeket pácienseink is szívesen választanak.

 

Fémkerámia: Időtállósága és kedvező ár-érték aránya szempontjából nagyon gyakori választás, főként koronák esetében használatos. Ahogyan azt a neve is mutatja, egy nikkel-króm fém váz az egész alapja, ez biztosítja a strapabíróságot. Erre kerül rá a fogszínnek megfelelően kiválasztott kerámia réteg, ami tökéletesen illeszkedik a többi fog árnyalatához. Egyetlen hátránya, hogy idővel az íny visszahúzódásával a töveknél előbukkanhat a fém váz, ami így láthatóvá válik.

Aranykerámia: Az aranyfogak divatján túl létezik arannyal történő fogpótlás is, ez pedig a fémkerámia egy speciális változata, ami az arany kedvező tulajdonságait is magába foglalja. A vékony aranybevonatnak köszönhetően kevesebbet kell lecsiszolni az adott fog(ak)ból és a kerámia maximálisan illeszkedik a fogra. Fémallergiások esetében ideális megoldás, hiszen az arany biokompatibilis, valamint lecsökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét is.

Kompozit fogpótlás: Javarészt koronák készítéséhez használt anyag, amely műgyanta és kerámia ötvözetét foglalja magában. A fogat ebben az esetben is kevésbé kell lecsiszolni, mint egy fémkerámia pótlás esetében, azonban a pótlás élettartama rövidebb és az előzőkhöz képest esztétikailag sem kiemelkedő. Éppen ezért alkalmi fogpótlások elkészítésére alkalmas, amelyek hordási ideje 6-12 hónap.

Cirkónium: Cirkonként is ismert fogpótló anyag, ami hivatalosan nagy keménységű cirkónium-dioxidból készül. A korábbi pótlások előnyös tulajdonságait ötvözi, részleges- vagy egész fogsorok is kivitelezhetőek belőle. Elképesztően ellenálló és strapabíró anyag, emellett eléggé rugalmas a rágáshoz és színe is állandó marad az évek során. Kiválóan bírja a terhelést, kopásálló anyag, valamint kinézetre is teljesen természetes, és akár hófehér fogak is készíthetőek belőle. A cirkónium fogpótlás árak ennek megfelelően elég magasak, azonban ez csupán egyszeri befektetés azért, hogy a jövőben ne kelljen többé a fogakkal bajlódni.

 tökéletes mosoly fogászatunknál

Ki tudná megmondani, hogy melyik fog nem igazi?

 

Természetesen a megfelelő fogpótlási technológia és alapanyag kiválasztásában készséggel állunk rendelkezésedre. Minden páciensünk esetében személyre szabott kezelést nyújtunk, és az optimális megoldást is ehhez mérten segítünk megtalálni!


Bejelentkezés fogpótlásra >>


címkék: