Menü
Kövess minket Facebookon
Szájsebészet
Szájsebészet

Szájsebészet

szájsebészet esztétikai centrumunkbanOrvos-Esztétikai Centrumunkban számos olyan beavatkozást végzünk, melyek ambuláns körülmények között elvégezhető szájsebészeti kisműtétek.
A fájdalmas beavatkozásokat helyi érzéstelenítésben végezzük, hogy Ön ne érezzen fájdalmat. Helyi érzéstelenítéshez a száj egy megadott pontján érzéstelenítő oldatot fecskendezünk a megfelelő helyre. A fájdalommentesség a száj egy bizonyos körülírt területére, vagy csak a beavatkozás területére korlátozódik, eszméletlenséggel nem párosul.

Sajnos minden beavatkozás, így az érzéstelenítés is veszélyekkel, nem várt következményekkel járhat. Ezt nem kívánjuk titkolni, ugyanakkor megnyugtathatjuk, hogy ezen veszélyeket jól ismerjük, ezért a kockázatot képesek vagyunk a minimumra csökkenteni. Ezek leggyakrabban a következők (a teljesség igénye nélkül, csak a leggyakoribbakat soroljuk fel):
Általános, melyek az érzéstelenítőszer anyagával, összetételével kapcsolatosak: toxikus és allergiás reakció, rosszullét, ájulás...
Helyi szövődmények, melyek az érzéstelenítés módszerével vannak összefüggésben:

 1. Haematoma (vérömleny - az erek sérülése következtében), ilyenkor a bőrön is látható elszíneződés jön létre, mint egy hétköznapi "kék" folt esetében, amely 1-2 hét alatt magától rendeződik. Ez a haematoma elfertőződhet, abscessus képződhet, hiszen a száj tele van normál körülmények között is kórokozókkal.

 2. Ritkán előfordulhat idegsérülés, mikor az érzéstelenítő beadásának következtében a tű áthalad az idegen. Az ilyenkor kialakuló paraesthesia több hónapig is fennállhat.

 3. Trismus, azaz szájnyitási korlátozottság főként az alsó vezetéses érzéstelenítésnél jelentkezhet, általában 1-2 napig tart.

 4. Ajak és nyelvsérülés, mely az alsó vezetéses érzéstelenítés következtében az érzéketlenség miatt a páciens saját magának okozz. Éppen ezért a teljes érzékelésig kerülni kell az étkezést, rágózást.

 5. Fogak, gyökerek eltávolítása.


szájsebészet fog gyökér eltávolításA fogak, gyökerek eltávolítása

A fogak eltávolítása, vagyis az extractio a fogorvosi gyakorlatban az egyik legáltalánosabb beavatkozás. Ugyanakkor sebészeti kezelés, melyet kisműtétnek kell tekinteni, amelynek indikációja, ellenjavallatai, esetleges szövődményei nagy jelentőséggel bírnak a páciens számára.
Áttörésben visszamaradt fogak sebészi ellátása (impaktált, retineált fogak)

Az áttörésben visszamaradt fogak alatt azokat a maradó fogakat értjük, amelyek a fogazat fejlődése során nem helyezkednek el a fogívben, és így helyzetükből adódóan különböző problémák okozói lehetnek. Retención a fog eredeti fejlődési állapotában történő visszamaradást értjük, impactión a fog áttörésének valamilyen módon történt akadályozottságát! Eltávolításuk nagyon hasonlatos a bölcsességfogak eltávolításához.


Bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfogak eltávolítása néha olyan nehézségű, mint egy "sima" foghúzás. Az esetek nagy részében azonban a bölcsességfogak rendellenes helyzete miatt az eltávolítás nehézségekbe ütközik.
A beékelődött fogak eltávolításához szükség van az őket körülvevő csont részleges - kisebb vagy nagyobb mértékű - eltávolítására, elfúrására. Általános szabály, hogy abban az esetben, ha a bölcsességfog "sima" eltávolításának akadálya van, akkor az eltávolítást - csont elvétele nélkül - erőltetni nem szabad, mert súlyos következményekhez vezethet.
A csont eltávolítását köznapi nyelven "vésésnek" is nevezik. Ez az elnevezés manapság már azért nem helyes, mert a fogat fedő csontot nem "véssük", hanem speciális csontmaró fúrókkal távolítjuk el. Amennyiben lehetséges, a bölcsességfogat is eldaraboljuk még bent a csontban, hiszen így kevesebb csont elfúrására van szükség; képletesen szólva, a fog szétdarabolva kisebb "lyukon" is kifér.
A fog eltávolítását követően a csontsebet kikaparjuk, hogy abban csont- vagy fogtörmelék, illetve az ún. fogzacskó maradványa, és a bölcsességfog körül esetlegesen kialakult cisztaszerű képlet ne maradjon bent.
A bölcsességfogak eltávolításának befejező mozzanata a seb összevarrása.
A páciensek állandó kérdése, hogy mennyi ideig fog tartani a beavatkozás. Ezt természetesen nem lehet megmondani. Mindenkor a legnagyobb gondossággal dolgozunk, és bizonyos anatómiai képletekre is figyelemmel kell lennünk.


Gyökércsúcs resectio

Ezen szájsebészeti beavatkozás elsődleges célja a gyökérkezelt fog megtartása. A műtét tulajdonképpen a gyökértömés sebészi befejezése, de nem helyettesíti azt! A műtét előfeltétele a lehetőség szerint tökéletesen elvégzett gyökértömés. A lehetőség természetesen nem mindig adott. Ilyenek:

 • átjárhatatlan vagy görbült gyökércsatorna, mely nem teszi lehetővé az ún. korrekt gyökértömés kivitelezését
 • ha a gyulladás, mely miatt a gyökérkezelést el kellett végezni, túlterjed a fogon és hagyományos, konzervatív módszerekkel nem szüntethető meg
 • betört műszerek
 • cysta

Lépései:

 1. Fog előkészítése, gyökértömés készítése;
 2. Érzéstelenítést követően lebenyképzés;
 3. Gyökércsúcs feltárása, eltávolítása;
 4. Sebüreg kitisztítása, zárása (varratok), utókezelés;
 5. Implantátumok beültetése.


szájsebészet műtét utáni teendőkA műtét után
A szájsebészeti műtétek után az esetek nagy részében antibiotikumot kell szedni a páciensnek. Ennek oka az, hogy egyrészt a bölcsességfogak bizonyos hányada az eltávolításkor panaszokat okozott, és már egy fennálló gyulladásos folyamat alatt kell eltávolítani a fogat. (Ezt a megoldást ritkán választjuk, de előfordul, hiszen a gyulladásos folyamat fenntartója éppen a bölcsességfog, illetve a körülötte kialakult lokális gyulladás.)
Másrészt azért van szükség antibiotikus terápiára, hogy megelőzzük a műtét során a szájüregből a csontsebbe jutott baktériumok káros hatását. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy a szájüreg nagy számban tartalmaz baktériumokat, amelyek a szervezet védekező rendszerének köszönhetően nem tudják kifejteni megbetegítő hatásukat. A beavatkozás során azonban ezek a kórokozók a csontsebbe juthatnak, bár ennek arányát a műtét előtti fertőtlenítő öblögetővel (Curasept 220) csökkentjük.
Harmadrészt tudni kell, hogy a beavatkozás illetve a csontvágás következtében általában egy néhány nap alatt elmúló ödéma és vérömleny is képződhet. (ilyenkor szokás mondani, hogy a beavatkozás után "feldagadt az arcom"). A "feldagadás" befertőződésének megakadályozása céljából is szükséges az antibiotikum szedése.

A bölcsességfogak eltávolítása után célszerű, és igen jó hatású, ha az érintett terültre, az arca (természetesen kívülről) hideg borogatást teszünk.

Fájdalomcsillapító szedésére is szükség lehet egy-két napig.

Az esetlegesen műtét után is előforduló szájzár megelőzésének illetve kezelésének egyik igen fontos tényezője a rágás, vagyis az állkapocs mozgatása, működtetése.
Nagyon jó hatású, és mindenkor javasolt szájöblögető-szájfertőtlenítő szer használata, mert a fentiekben részletezett szájüregi kórokozó-flórát bizonyos fokig semlegesíteni tudja. Mi magunk is megfigyeltük, hogy a sebgyógyulás sokkal kedvezőbb abban az esetben, ha a páciens a varratszedés időpontjáig rendszeresen alkalmazott ilyen szert.
Nagyon fontos, hogy a szokásos fogmosáson felül, ha lehet még többször kell fogat mosni puha sörtéjű fogkefével. A varratsort persze nem tanácsos "megsikálni".
A sebzáráskor alkalmazott varratokat általában 7-10 nap után távolítjuk el.


Áraink
Foghúzás - Frontfog:
7.000 Ft
Foghúzás - Kisörlőfog:
8.000 Ft
Foghúzás - Nagyörlőfog:
10.000 Ft
Bölcsességfog eltávolítás sebészeti úton:
20.000 Ft
Gyökércsúcs resectió:
20.000 Ft
Alvelous excochleatio (foghúzás utáni gyulladt seb tiszítása) sebellátással:
6.000 Ft
Vérzéscsillapítás:
5.000 Ft
Incisio, cicumcisio:
8.000 Ft
Implatátum helyének, tipusának meghatározása (vizsgálat):
13.000 Ft
Implantációs műtét darabonként:
65.000 Ft
Implantátum darabonként:
65.000 Ft
Csontpótló anyag (konzultáció alapján):
12.000 Ft/g
Imtec Mini-fogimplantátum beültetéssel:
45.000 Ft
Implantátum felszabadítása:
14.000 Ft/db
Műcsonk:
35.000 Ft/db
Figyelem!
Áraink tájékoztató jellegűek, pontos árkalkulációt személyes konzultációt követően tudunk készíteni.
Időpontfoglalás
Szájsebészet
Foglalj időpontot!
Lepd meg kedvesed
Ajándékozz szépséget és egészséget
Rendeld meg
most!
Kérj utalványt!