Menü

Ajaktöltés

2023. július 26
0
1917
Ajaktöltés

Kifogyhatatlan téma az ajaktöltés, főleg a folytonosan változó trendek miatt. Míg ezelőtt a csöpp száj volt a divat, most egyre inkább azt látni, hogy a férfiak és a nők is a telt ajkakat tartják vonzónak.

A selfie korban a telt, hangsúlyosabb ajak lett a természetes?

A témakört podcast adásunkban is körbejártuk dr. Békés Annamária az Ideál Med Orvos Esztétikai Centrum vezetőjének és dr. Faludi Péter a Tensus Kft. orvos igazgatójának segítségével.

Az, hogy mi számít természetesnek mindig orvos és páciens függő is. Figyelembe kell venni a vendég szubjektív igényeit és az egészségügyi lehetőségeket is. Több dolog határozza meg azt, hogy mitől szép egy arc, de a mai trend egyértelműen azt mutatja, hogy ha az ajak egy picit hangsúlyosabb, az szebbé fogja tenni az arcot. Valószínűleg ezért lett manapság a legnépszerűbb kategória a Russian Lips.

Ajak trendek

A Russian Lips trend az orosz Matrjoska babákról kapta a nevét, hiszen a Matrjoska babáknak a száját rajzolják meg úgy, mintha egy kis szívecske alakban helyezkedne el az ajak. A technikai eljárás kicsit különbözik a normál ajaktöltéstől, az anyagot sok apró, pici tűszúrással juttatjuk be az ajakba, főleg a középső részét töltjük és megpróbáljuk minél jobban kifordítani azt. Így nagyon vonzó és nagyon látványos eredményt tudunk elérni.

Botox kezeléssel is el lehet érni a dúsabb ajkakat. A Lip flip technológiával minimális mennyiségű botoxot injektálunk az ajak köré, amitől az ajak kifordulhat, és ezáltal dúsabbnak és vastagabbnak fog tűnni.

Végül nagyon felkapott a Steri-strip-el történő ajakfeltöltés trendje is. Ebben az esetben sebösszehúzó tapaszokkal vannak lerögzítve az ajkak, és ezt követően történik a töltés, aminek következtében másképp lehet formázni a szájat. Hasonlít a kialakított végforma a Russian Lips-hez, technikailag azonban másképp kell hozzáállni.

Természetesen megvan az orvosi szabadság arra vonatkozóan, hogy extrém kívánságokra vagy beavatkozásokra nemet mondjunk. Ne feledjük, hogy minden egyes arc, amit elkészítettünk, vagy minden egyes ajak, amit feltöltöttünk, az egy két lábon járó névjegykártyánk. Ugyanakkor el kell fogadni azt is, hogy a szépség és a természetes eredmény is szubjektív.

Kinek jó az ajaktöltés?

Ajaktöltés bárkinek indikálható. Az elsődleges kategóriába azok tartoznak, akik születésüktől fogva vékony, csíkszerű szájjal rendelkeznek, vagy mosolygáskor befelé fordul az ajkuk, és nem érzik magukat komfortosan. Ezt könnyen lehet korrigálni.

Nagyon látványos eredmény érhető el az idősebb korosztály számára is. Ahogy a hialuronsav az idő múlásával csökken a szervezetünkben, úgy az ajaknak a volumene, a tömege is összeesik. Ezt gyönyörűen lehet pótoltatni, akár még a 70-es korosztálynak is.

A fiatalabbakat jobban befolyásolják a trendek vagy személyes preferenciák.

A kezelés menete

Előkezelés

Még a beavatkozás előtt nagyon fontos konzultációt tartanunk, ahol többek között a herpeszre való hajlamosságot is felmérjük. Sajnos az ajaktöltés olyan mértékű stresszt fog jelenteni a páciens ajkaira, hogy biztosan elő fog jönni a herpesz. Ennek enyhítésére néhány nappal a kezelés előtt és az azt követő néhány napban már érdemes emeltebb dózisban aciklovirt indikálni.

A másik nagyon fontos tényező a menstruáció időpontjának egyeztetése. A menstruáció első néhány napjában sokkal vérzékenyebbek a hölgyek, valamint az általános kedélyállapotnak is jobb, ha nem a közeli napokban történik a kezelés. Az ajaktöltés amúgy sem a legfájdalommentesebb vagy a legkellemesebb kezelések közé tartozik.

Utókezelés

Minden esztétikai beavatkozásnál, így az ajaktöltésnél is él a 2 hetes szabály. Tehát a kezelés utáni 2 hétig semmilyen körülmények között nem fogunk hozzányúlni a páciensnek az ajkaihoz. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a hialuronsav megfelelően tudjon integrálódni a szövetekbe, beépüljön szervezetbe és eltűnjenek a kezelés okozta duzzanatok, csökkenjen a vízmegkötő képesség.

Elképzelhető, hogy az ajak egyik oldalára több anyagot kellett tölteni, ennek következtében az az oldal jobban duzzadhat és lassabban is fog felszívódni. Tehát a hialuronsav megfelelő működése érdekében a kijelölt 2 hétig nem szabad hozzá nyúlni az ajakhoz. Ha mégis szükséges, akkor a 2 hét után már tudjuk korrigálni az esetleges differenciákat. 

Az említett 2 hétben több szabályt is be kell még tartanunk:

 

  • Nem lehet flakonból sem szívószállal inni, inkább minél szélesebb szájú poharat kell használni.
  • Nem szabad rágógumizni.
  • Nem szabad a szájat rágcsálni, szívogatni. Erre a partnerünk figyelmét is hívjuk fel!
  • Nem szabad fütyülni és dohányozni sem. Orvosi szempontból a dohányzás eleve ellenjavallott.
  • Nem szabad csókolózni és kerülni kell az orális szexet is.

 

Mellékhatások

A hialuronsavra való allergia lehetséges, de szerencsére eddig nem tapasztaltunk hasonlót.

A páciensek viszont könnyen allergiás reakciónak gondolhatják az anyagok csomósodását, vagy az ödémásodást.

A kezelés után rendszeresen leellenőrizzük a páciensek ajkát, csomók után kutatva, de előfordulhat – főleg a 2 hetes protokoll be nem tartása esetén -, hogy mégis megjelennek csomók.  Ezeket természetesen utólag lehet korrigálni, a csomókat akár ki is tudjuk oldani.

Termékek ajaktöltéshez

A Teosyal termékcsaládot, illetve a Teoxane kozmetikumokat ajánljuk. Ezekkel a termékekkel gyakorlatilag valamennyi kívánságra tudunk lehetőséget biztosítani a dinamikus töltőanyagoktól kezdve, amivel a naturális, természetes kategóriát tudjuk elérni, egészen a látványosabb, teltebb eredményekig.

 

Veszélyek

Az ajánlott termék után meg kell említenünk a veszélyes anyagok csoportját is. A szilikonolajokat még mindig gyakori gyakran használják töltőanyagként, holott az Európai Unióban egész területén tilos használni. A hialuronsavval ellentétben a szilikonolajak végleges megoldást nyújtanak, nem ürülnek ki a szervezetből. Hosszú távon káros hatása lehet, valamint így a trendek változásával sem lehet korrigálni az ajak formáját.

Fontos tudni, hogy az ajakfeltöltés csak és kizárólag orvos által végezhető beavatkozás! Kozmetikus nem végezheti el.

Emellett a hialuronsavak biztonságosságára is érdemes odafigyelni. Ma már több, mint 200 féle hialuronsav van forgalomban, nem lehet egyszerű kiigazodni köztük laikusként. A biztonságosságot egyrészt a gyártó cég háttere bizonyíthatja, másrészt a termék piaci kora. A Teosyal vagy Teoxane svájci termékcsalád például 2004 óta bizonyít az esztétikai piacon. 

Meddig tart az ajaktöltés hatása?

A végeredményt idővel mindig másként fogjuk látni, mint a valóság. Ennek főleg pszichés okai vannak.

Már az ajaktöltés végeredménye is egy nagyobb állapotot eredményez, mint amekkora a várható végleges méret. Erre épül még rá a hialuronsav vízmegkötő képessége így az ajak még nagyobbra fog „duzzadni”. Csak később fog a duzzanat felszívódni és beállni a kezelés elérni kívánt hatására, ami azonban egy észrevehetően kisebb ajak lesz, mint a felduzzadt állapot.

Ezért nagyon fontos az, hogy a kezelés előtt, illetve a kezelést követően is fotókkal dokumentáljuk a páciensek ajkainak állapotát. Így meg tudjuk nyugtatni a vendéget, hogy nem szívódott fel hirtelen a hiorgonsav csak az agyunk becsap minket egy kicsit.

Az, hogy mennyi ideig fog tartani az ajaktöltés hatása függ a páciens szervezetének saját hialuronsav bontó enzimjeitől, de az is igaz, hogy minél több kezelésen esett át a vendég annál hosszabb ideig szokott tartani a töltőanyag az ajakban.

 

 

címkék: