Menü

Tetoválás - Örök pecsét vagy művészet?

2023. október 02
0
856
Tetoválás - Örök pecsét vagy művészet?

A tetoválásoknak manapság igenis van művészeti értékük, bár a tulajdonos számára a tetoválás jelentése lesz az, ami miatt igazán különlegessé válik az alkotás.

De mi történik akkor ha ez a jelentés elmúlik, vagy egyenesen stigmává válik? Hogyan szabadulhatunk egy nem kívánatos emléktől, ha azt elvileg örök életünkre a bőrünkön kell viselnünk?

A megoldás a lézeres tetoválás eltávolítás lehet!

A témakört podcast adásunkban is körbejártuk  dr. Békés Annamáriával az Ideál Med Orvos Esztétikai Centrum vezetőjével, Karda Jázmin tetoválóművésszel és Kiss Ágnes, a Tatoomed magyarországi képviselőjével.


Miért kell eltávolítani egy tetoválást?

Elég gyakran jönnek hozzánk a vendégek a tetoválás eltávolításra, de nem feltétlenül azért, mert csúnya lett a végeredmény, mert megunták volna a mintát, vagy mert megváltozott az alkatuk, és emiatt eltorzult a tetoválás. Sokkal inkább azért, mert a felvarratott jel, az vagy stigmává változott már, vagy érzelmileg rosszul hat rájuk, a tetkó  jelentésük elévült. 

A tetoválás viselőjének a minta jelentése egyébként is fontosabb, mint az esztétika vagy a művészeti érték. Karda Jázmin szerint a tetováltatni vágyók számára az érzelmi jelentőség sokkal meghatározóbb, mint a minta színe vagy vonalvezetése. Éppen ezért ma már elvárás lehet az ügyfelek részéről is, hogy a tetoválás előtt legyen egy hosszas beszélgetés a művésszel, ahol kiderülhet milyen az ügyfél személyisége és mi az az érzelem vagy jelentéstöbblet, amit a mintának vissza kell sugároznia a viselője felé.

Az idő múlásával viszont változnak az érzelmek és a mintához kapcsolt jelentések, ezért lehetséges, hogy egy esztétikailag tökéletesen kivitelezett tetoválástól is szívesen megszabadulna a tulajdonosa.

Hogyan lehet eltávolítani egy tetoválást?

Mit tehetünk akkor, ha mégsem szeretnénk életünk hátralévő részében a bőrünkön viselni egy olyan mintát aminek lelkileg megterhelő a jelentése?

Elfedhetjük egy nagyobb és vastagabb tetoválással, ami sajnos az esetek többségében esztétikailag kifogásolható lesz. Főleg a hölgyek nem szeretnének általában egy nagy és sötét mintát a testükre. A másik opció pedig a lézeres tetoválás eltávolítás, ami mára egy bevett rutin kezelés.

A lézeres tetoválás eltávolítás előtt fontos tudnunk azt, hogy mikor lett elkészítve a minta. Sajnos a 15 évnél régebbi tetoválások eltávolítását nem vállaljuk már. Ennek az az oka, hogy akkor a festékek nagy mennyiségű vasat tartalmaztak, ami egyrészt fájdalmassá is teszi az eltávolítást, másrészt pedig túl nagy az elrákosodás veszélye. A festék minőségének kérdése ráadásul még fiatalabb tetoválások esetében is fennáll. Pedig fontos lenne tudni, hogy milyen festéket kell eltávolítani, de erről még szinte semmilyen információt nem kötelező adni a vendégnek.

Az eltávolítás előtt javasolni szoktuk, hogy a kezelést megelőzően néhány napig alaposan krémezze, puhítsa a bőrét a vendég. Ez csökkenteni fogja a hegesedésnek a kockázatát, illetve kevésbé lesz fájdalmas az eltávolítás. Általában mi még a kezelést is helyi érzéstelenítésben végezzük, egy érzéstelenítő krémet kenünk fel az eltávolítandó területre. A pácienseknek ettől csak hőérzete lesz, tehát kis melegséget fog érezni a kezelés alatt. A tetoválást egy Q kapcsolt YAG lézerrel távolítjuk el.

A lézeres tetoválás eltávolítás utókezelése

A lézeres eltávolítás után a bőr nagyon elvékonyodik, nagyon érzékeny. Az első egy-két napban pirosodás, duzzanat is lehetséges, ezért ajánljuk az akut lézerkrém használatát, amivel a lézeres eltávolítás után a szakember azonnal lekezelheti a bőrfelületet. Ezt a krémet ajánljuk egyébként utána otthoni használatra is a következő napokban a fájdalom csillapítására és a bőr nyugtatására.

A harmadik naptól a lézer 2-es számú krémmet ajánljuk a lézerrel kezelt bőrfelület gondozására, ami már a sejtregenerációt segíti elő a következő kezelés előtt. Sajnos általában egy kezelés nem elegendő a tetoválás eltávolítására, a gyógyulást azonban ilyen módon otthon is támogatni tudjuk.

Amikor a lézeres kezelés befejeződik, akkor ismét a lézer 1-es krémet érdemes használni az első 1-2 napban, majd a lézer 2-es krémet a bőr teljes gyógyulásáig. Nagyon fontos szabály, hogy a regenerációs időszakok alatt minél kevesebb napfény érje a kezelt bőrfelületet! Szintén tilos szaunázni és izzadással járó sporttevékenységet végezni az első napokban. Víz egy langyos mosás erejéig érheti a bőrfelületet, de semmi többet nem ajánlunk. Mivel nagyon védeni kell a lézerrel kezelt bőrfelületet, ezért a kezelés elkezdését is inkább a téli hónapokban ajánljuk.

Amint aztán a bőr begyógyult és már felkészült arra, hogy napfény érje, akkor a lézer 3-as krémet lesz érdemes a továbbiakban használni. Ez egy széles spektrumú UVA UVB védelmet biztosít a lézerrel kezelt bőrnek. 

Ezek a termékek mind elérhetőek a Tatoomed kínálatában. A Tatoomed vegán gyógyászati bőrápoló termékek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik. Már közel 10 éve fejlesztik a tetováláshoz köthető bőrápoló termékeket, hogy minden tetoválással rendelkező hosszú ideig megőrizhesse a műalkotás szavatosságát a bőrén.

Kiss Ágnes a Tatoomed magyarországi képviselője nem csak a tetoválókkal, hanem a vendégekkel is kapcsolatban van, hogy pontosabb képet kapjon a változó igényekről és trendekről.

Sminktetoválás eltávolítása

A sminktetoválás a tetoválások egy speciális ága, amire talán sokkal erősebben hatnak a trendek és esztétikai igények, mint a klasszikus tetoválásokra. Az a szemöldök például, ami 7 éve még trendi és divatos volt, ma már unalmas és divatjamúlt lehet. 

A lézeres tetoválás eltávolítás ebben az esetben is hasznos lehet.

Sőt, sminktetoválást valamivel könnyebb is lehet etávolítani, mivel a kozmetikai festékeknek sokkal alacsonyabb a pigment tartalmuk, illetve más rétegbe juttatja be a tetováló, mint a testetoválás esetében. Ennek köszönhető az is, hogy a sminktetoválás könnyebben ki is kopik - főleg zsírosabb bőrön -, bár teljesen kikopni egy tetoválás sosem szokott.

Mikor gyógyul be a bőr a lézeres kezelés után?

Erről megoszlanak a vélemények, mindenkinek másképp reagál a bőre. Két hét után általában láthatóvá válik, hogy halványodik a tetoválás. Ennek az az oka, hogy a lézer szétrobbantja a festéket, és a szervezetünkben lévő makrofágok, tehát falósejtek elszállítani a festékmolekulákat a bőrből.

A teljes regeneráció érdekében érdemes várni 6-8 hetet, amit egyébként a lézeres kezelések között is javasolunk, hogy a bőrnek az eredeti szerkezete, minősége visszaálljon.

Utána akár már új tetoválást is lehet készíteni a gyógyult bőrre.

címkék: