Menü

Konzultáció - Hogyan zajlik?

2023. december 01
0
846
Konzultáció - Hogyan zajlik?

Magától értetődő lehet, hogy bármilyen esztétikai beavatkozás előtt mindenki konzultáljon a szakorvosával. De hogy zajlik egy ilyen konzultáció és fel lehet-e készülni rá?

A témakört podcast adásunkban is körbejártuk dr. Békés Annamária az Ideál Med Orvos Esztétikai Centrum vezetőjének segítségével, ráadásul bemutattunk egy valós konzultációs alkalmat is.

Rendkívül fontos az, hogy mielőtt valaki esztétikai beavatkozást hajtat végre magán, alaposan feltérképezze a lehetőségeit és konzultációt kérjen a kezelőorvossal arról, hogy pontosan milyen beavatkozásra fog sor kerülni. Tudnunk kell, hogy ennek milyen kockázatai, milyen veszélyei lehetnek, mire kell odafigyelni a kezelést követően, de azt is fel kell térképezni egy ilyen konzultáció során, hogy milyen lehet a jelenlegi egészségi állapotunk. Vannak beavatkozások, amiket bizonyos betegségek mellett, vagy akár terhesség vagy szoptatás alatt nem szabad elvégezni.

Még abban az esetben is szükséges lehet újra konzultációt kérni, ha már volt tapasztalata a páciensnek esztétikai beavatkozásokról, de most egy másfajta kezelést választana.

A konzultáció lépései

Bemutatkozó beszélgetés

Az adatok felvétele és a beleegyező nyilatkozat aláírása után elkezdődik a szakorvosi konzultáció. Első lépésben egy állapot felmérést végzünk, ahol pontosan és részletekbe menően feltérképezzük a vendég igényeit és szükségeit. Ezen a ponton a konzultáció velejárója a vendég lelki kapcsolatainak felmérése is. A mentális vagy pszichés állapot általában erősen befolyásolja az énképet, ezért nagy hangsúlyt fektetünk nemcsak a testi jelek, de a lélek felmérésére is.

Az énkép és az esztétika kapcsolatáról egy korábbi adós adásunkban már beszéltünk itt meghallgatható: https://www.youtube.com/watch?v=SY0v6NZLe-E&list=PLtB_e3XZqFYjjpBN42KFTcRw6SXY_5BBv&index=4

 

Állapotfelmérés

A felmérés mindig azzal kezdődik, hogy adunk a vendégnek egy tükröt, hogy a szakorvos is megláthassa azt a képet, amit a páciens el szeretne elérni. Nagyon sokan jönnek konkrét elképzelésekkel - például ajaktöltésnél, vagy szálazás esetében – vagy azért, mert egy bizonyos modellre szeretnének hasonlítani. Ez így ebben a formában nem kivitelezhető, de a tükör segítségével konkrétan meg lehet mutatni az orvosnak, hogy milyen terület zavaró, vagy hol kellene változtatni.
Lehet, hogy a vendég által elképzeltek nem megfelelőek, de ha már látjuk a konkrét változtatandó területeket, úgy könnyebben tudjuk az ideális állapot eléréséhez szükséges kezelést kiválasztani.

Ezután fényképeket készítünk a páciens arcáról egy nagyon különleges géppel. Ez a gép nyolc fotót készít, ötszögből, de különlegessége az, hogy a bőrnek olyan rétegeibe juttatja el a fényeket, amit mi szabad szemmel nem láthatunk.

Ez nemcsak az állapot felméréshez hasznos, de később a kezelések eredményének összehasonlításában is nagy szerepe lehet. Innen láthatja a páciens is, hogyan változott a bőre a beavatkozások során. Az esztétikai beavatkozások sajátságos problémája az, hogy nehéz észrevenni a változásokat, mivel a vendég minden nap látja, sőt vizsgálja magát a tükörben. Viszont a kezelés előtti és utáni fotókat összevetve már sokkal szembetűnőbbé válnak az eredmények.

Az elkészült képeket aztán elküldjük a vendégeknek, mellékelve egy kezelési tervvel. Tulajdonképpen leírunk mindent pontról pontra, amit itt a konzultáció során megbeszéltünk. Ezt kiegészítjük még az otthoni ápolások lehetőségeivel is, a maximális és hosszú távú eredmény eléréséért.

Kezelés javaslat

Az utolsó lépésben megbeszéljük, hogy konkrétan milyen kezelést vagy kezelés sorozatot javaslunk, hogy melyik kezeléshez mennyi idő szükséges, hogy maximálisan ki tudja fejteni a hatását, és azt is, hogy mi az az időintervallum, amikor a következő kezelést el tudjuk végezni, vagy a következő lépésre sor kerülhet.

A konzultáció nem vesz sok időt igénybe egy félórás ebédszünet alatt minden felmerülő igényt, lehetőséget és problémát számba tudunk venni és el tudjuk készíteni a fotókat is, amik napján a következő alkalommal akár már a kezelést is el lehet kezdeni.

Konzultáció után mindig lesz kezelés?

Előfordulhat, hogy nagyon különböznek a vendégek igényei a szakorvos javaslataitól. Mi történik, hogyha nem működik a kémia?

Általános igazság, hogy amilyen az orvos, olyan vendégek jönnek hozzá. Minket is inkább azok a vendégek találnak meg akik a természetes kategóriát keresik.
Abban az esetben, ha egy olyan vendég érkezik hozzánk, akinek az elvárása annyira extrém, hogy sajnos ellentétes a mi irányelveinkkel, akkor általában a konzultáció végén inkább nem vállaljuk el vagy más szakorvost ajánlunk.

Érdemes előre felkészülni egy esztétikai konzultációra?

Abszolút érdemes utána olvasni annak a kezelésnek, amit legszívesebben elvégeznénk magunkon. Célszerű tudni, hogy a kezelések milyen eredménnyel járhatnak, milyen szövődmények léphetnek fel, milyen mellékhatásokkal kell számolni, és milyen hosszú a felépülési idő. Sőt, ha felkészülünk minderre, akkor hatékonyabban tudunk kérdezni is a konzultáció során.

Egyébként kérdezni nem csak szabad, de szükséges is. Így meg tudjuk válaszolni azokat a hiedelmeket vagy félelmeket, amik mindenkiben ott vannak csak sokan nem merik megkérdezni. Akkor sincsen probléma, ha a konzultáció során elfelejt a páciens kérdezni, vagy csak otthon jut eszébe valami. Utólag telefonon vagy e-mailen keresztül is lehet kérdezni, amire mihamarabb válaszolni is fogunk hiszen csak így fogunk tudni teljesen magabiztosan belekezdeni bármilyen esztétikai beavatkozásba.

Ugyanezeket a kérdésköröket egyébként a páciens beleegyező nyilatkozatokba is beleszőttük már, amiket folyamatosan felül is bírálunk vagy kiegészítjük az újonnan felmerülő kérdésekkel, hogy valóban teljes körű tájékoztatást tudjunk nyújtani a vendégek számára.