Menü

Önkép és lelki egyensúly

2023. április 18
0
911
Önkép és lelki egyensúly

A külsőnk, vagy az, hogy mit gondolunk a külsőnkről befolyásolja az önképünket. A szépészeti beavatkozásoknak ezért a lelki egyensúlyra is hatása van. 

Az önértékelés és a szépség kapcsolatáról az idealMed 5. podcast adásában Bálint Gabriella szakpszichológussal beszélgetünk.



Egy esztétikai beavatkozás a léleknek is segíthet. 

A test és a lélek szoros kapcsolatban van egymással. Arról talán már mindenki hallott, hogy a lelkünket ért változások könnyen kihathatnak a testünkre is, viszont ennek fordítottja is igaz. Ha megszépülve érezzük a testünk, az egy örömforrást jelent a lélek számára is. Boldogabbak leszünk tőle, újra szívesen nézünk tükörbe és ha szebbnek látjuk magunkat magabiztosabban is viselkedünk.

Sokan tapasztalhattunk már a gyerekkorunkban is olyan sértéseket, csúfolódásokat, amik aztán rányomták a bélyegét az önképünkre. Legyen szó egy szabálytalan fogsorról vagy egy ferde mosolyról. Érdemes bizonyos beavatkozásokat, például egy fogszabályzást már gyerekkorban elvégeztetni, amivel meg tudunk előzni későbbi, az önértékelésbe bekerülő és elmélyülő problémákat.

Sőt, megfigyelhető, hogy minél jobban elmélyül egy érzet saját magunkról, annál nehezebb azt megváltoztatni, akár pszichológiai akár esztétikai segítség mellett is. Éppen ezért azokat a szépészeti beavatkozásokat, amiket gyerekkorban nem volt lehetőség elvégezni igenis érdemes felnőtt korban pótolni, mert segít a továbblépésben és abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Nagyon sokszor tapasztalható, hogy a hozzánk érkező vendégek nem akarnak kitűnni a tömegből, nem akarják, hogy észrevegyék őket a világban. Zárkózottan, lehajtott fejjel, szürke ruhában találkozunk először, de az esztétikai változás után valósággal kinyílnak. Pozitív énképük még jobban erősödik, sokkal nyitottabbá válnak, színesebb ruhákban, a hölgyek magas sarkú cipőben jönnek vissza. Állítólag még a párkapcsolataikban is sokkal erőteljesebben tudnak részt venni.

 

Mondhatjuk, hogy az az igazán szép esztétikai beavatkozás, ami nem látszik, mert a páciens közérzetének javulása sokkal feltűnőbb lesz.

A külsőnk miatt kapott visszajelzések az önértékelésünknek csupán egy szelete. A test és a lélek közösen tud a legjobban működni. Ezért ne csak külsőnkért tegyünk, de figyeljük oda a belső utazásunkra és a lelki egyensúlyunkra is.

Az esztétikai beavatkozás, mint lelki utazás

Az esztétikai beavatkozásra érkező páciensek szinte kivétel nélkül valamilyen változás előtt állnak az életükben. Ez lehet magánéleti, vagy akár munkahelyi változás is. Éppen ezért minden egyes beavatkozást egy konzultáció előz meg ahol nagy hangsúlyt fektetünk a vendégek motivációjának jobb megismerésére.

Hirtelen felindulásból elkövetett gondolat, vagy évek óta érlelődik a vágy, hogy valamit szeretne megváltoztatni? Saját szabad akaratából jött, vagy valamilyen nyomásra - például, hogy megtartson egy párkapcsolatot?

Megbeszéljük azokat a célokat is, amiket el szeretne érni a páciens, és mindig mérlegelnünk kell orvosként, hogy az a kép, ami a vendég fejében él elérhető-e? Lehet, hogy ő egy olyan dolgot szeretne magán megváltoztatni, ami éppen a legelőnyösebb az arcán.

Szerencsére manapság a trend az elegáns öregedés irányába mozdul, ami sokat segíthet a test megfelelő karbantartása mellett az egészséges énkép megélésében.

Esztétikai beavatkozás fotó alapján?

Ennek ellenére nem ritka, hogy a vendégek képek alapján szeretnék elérni a vágyott külső megjelenést. Ez általában csak egy őrülten nagy plasztikai beavatkozás révén megvalósítható.

Kényes terület az esztétikai beavatkozások túlkapása, ezért ilyenkor a saját felelősségünk is empatikus módon a karakterjegyek megtartására felhívni a figyelmet. Bemutatjuk, hogy mit fognak tapasztalni, mi lesz a beavatkozás átmeneti és végső következménye, sőt meg tudom mutatni a saját kezeléseim fotóit is.

Nem ritka eset az önértékelési problémák átbeszélése sem. Ezek a beszélgetések nemcsak szakmai jellegűek, a személyes bizalom megerősítésében is nagy szerepet játszanak.

A jó kommunikáció fél siker

Ahogy említettük az esztétikai beavatkozás, a test megszépítése rengeteget javíthat az önképen is, de csak akkor, ha a változásra való szándék belülről fakad. Ha külső hatások indikálják, mint a párkapcsolat vagy társadalmi elvárások, akkor könnyen bele lehet esni abba a csapdába, hogy sosem fogjuk elég jónak érezni magunkat.

Sajnos a nemek közötti különböző elvárások, főleg az öregedéssel kapcsolatban még mindig élesen eltérnek. A férfiak öregedését könnyebben elfogadjuk, a nők viszont még érezhetnek társadalmi nyomást a koruk miatt.

Az elfogadásban fontos szerepe van a kommunikációnak és az odafigyelésnek is. A bántó szavak nélkülözése és a támogató megjegyzések ugyanúgy segíthetik az önértékelés javulását.

Az IdealMed mosdójába fel fogjuk írni a tükörre, hogy „Te vagy a legszebb”. Hogy ezt az üzenetet mindenki lássa, amikor belenéz a tükörbe, mert mindenkiben megtalálható az, ami igazán széppé teszi. És mindenkiben van olyan részlet, ami gyönyörű és azt ki is kell hangsúlyozni.


címkék: