Menü

Fogpótlás árak, avagy mi határozza meg annak mértékét?

2019. július 23
0
11424
Fogpótlás árak, avagy mi határozza meg annak mértékét?

A tudomány és a technika fejlődésével napjainkban a fogorvoslás területén is olyan lehetőségek tárulnak elénk, melyek megkönnyítik a sérült fogak helyreállítását és az esztétikus fogsor kialakítását mindenki számára. A szájhigiénia elhanyagolása a fogak romlását, rosszabb esetben azok kihullását okozhatja, több fog elvesztése esetén pedig már érezhetően romlik a rágóképesség és a beszéd során is megjelenhetnek problémák. Az egészséges és szép fogazat megléte jelentős szerepet játszik mindennapi életünkben. A megfelelő rágóképesség biztosítása mellett, a párkapcsolati és munkahelyi kapcsolataink kialakításában is kiemelkedő fontosságú. Egy kifogástalan fogsor tehát nem csak táplálkozási, de esztétikai szempontból is fontos, ezáltal szociális életünket nagyban befolyásoló tényező. Akár egyetlen fog hiánya is komolyabb problémákhoz vezethet hosszútávon, ami nem csak mosolyunkon ejt csorbát, de a többi fog elmozdulását is eredményezheti. A fogpótlás árak lényegesen alacsonyabbak, mint a későbbi kezeletlen fogsoron szükséges fogszabályozási procedúrák költségei.

Hivatalosan akkor beszélhetünk fogpótlásról, amikor egy adott fog helyreállítása már nem megoldható egyszerűen töméssel. A fogak állapota természetes úton is romlik az idő múlásával, ugyanis a folyamatos használat és kopás során elvékonyodik, helyenként el is tűnik a fogzománc. Ez azért jelent gondot, mert a fog így már ki van téve a környezeti ártalmaknak, amelyek szuvasodáshoz és romláshoz vezetnek. Természetesen nem csak ez lehet az egyetlen oka a fogak sérülésének, akár balesetből kifolyólag is törhet le fog, illetve egyéb okból is történhet fogvesztés. Gyakori eset, hogy gyökérkezelést követően a kezelt fog rideggé válik, gyakran elszíneződik és letörik. Ebben az esetben bevett szokás a fogra koronát tenni, hogy megvédje a külső behatásoktól, ezért az effajta fogpótlás ára a károsodás mértékétől és a korona anyagától függ legfőképpen.

 

Milyen tényezők befolyásolják a fogpótlás árak mértékét?


A fogpótlás árak nem csak városonként, de egy városon belül is jelentős eltéréseket mutathat. Az árat leginkább meghatározó tényező a beavatkozáshoz használt anyag, de ezen kívül még számos tulajdonság befolyásolja. A pótlás elkészítéséhez először lenyomatvételt szükséges készíteni, amely elég pontos képet ad a fogsor jelenlegi állapotáról és a fogak helyzetéről. Ezt követően modern számítógépes technológiával történik a hiány pótlásának kivitelezése, attól függően, hogy éppen koronára, hídra vagy teljes fogsorra van szükség. A fogpótlás ár ezt a folyamatot is tartalmazza, hogy a kész fogmű tökéletesen illeszkedhessen és megtévesztésig hasonlítson az eredeti fogakhoz mind színben, mind pedig alakban. Egy fogpótlás ára sok tényezőtől függ, úgymint:

  • a fogpótlás anyaga: a pótlás típusától függően annak anyaga többféle lehet. A fogorvoslásban leggyakrabban használt fogpótlási anyagok a fém, a kerámia, a műanyag, a fémkerámia és a cirkónium-oxid. Az anyag választása függ a pótolni kívánt fog elhelyezkedésétől és a terület nagyságától egyaránt. Mindegyik anyagot más és más fogpótlásoknál és mindig a páciens igényeihez igazítva alkalmazzák, ezért minden fogpótlás ára egyedi módon lehet eltérő.

  • a pótolni kívánt terület mérete: a pótlás egy kisebb sérülés vagy szuvasodás esetén megoldható egy betét elhelyezésével a fogban vagy nagyobb probléma esetén egy egész fogsor pótlásával is. Attól függően, hogy mekkora részt kell pótolni a fogpótlás árai is jelentősen növekednek, hiszen egy nagyobb terület pótlása több anyagot és időt is vesz igénybe, továbbá nagyobb szaktudást és precizitást igényel.

  • a fogpótlás tartóssága: a tartósság nagyban függ a fogpótláshoz felhasznált anyagtól, hiszen a fémből készült pótlások kevésbé törékenyek ezáltal tartósabbak, mint például egy műanyagból vagy kerámiából készült pótlás, melyek gyorsabban kopnak és egy keményebb étel rágása esetén le is törhetnek. Ennek következtében egy kevésbé tartós olcsóbb megoldással hosszú távon meglehet, hogy több anyagi ráfordítással kell számolnunk.
  • mennyire funkcionál jól, mennyire stabil rágás közben: a fogpótlások rögzítése fontos szempont a fogpótlás ár meghatározásánál. A kivehető pótlások kevésbé stabilak és kényelmetlenek is lehetnek a viselőjük számára ezáltal ez a fajta fogpótlás árak is alacsonyabb értéket képviselnek rögzített társaiknál.

  • mennyire esztétikus a fogpótlás: a fogunk helyreállításakor nem csak a funkcionalitás, de az esztétika is fontos szempont, főleg ha elöl lévő, mások számára is jól látható fogainkról van szó. A felhasznált anyagok befolyásolják, hogy a fogpótlás mennyire olvad bele a természetes fogsorba vagy mennyire hat természetesnek. Ezen tényező fontos szerepet játszik a fogpótlás ár képzése során is.

 

A megfelelő módszer kiválasztásakor azonban jó, ha nem elsődleges szempont az ár, hiszen lehet, hogy egyszeri alkalommal kevesebbet költünk, de a végeredmény rosszabb minőségű lesz, ami újbóli beavatkozást igényelhet rövid időn belül.

 

Kattints és nézd meg fogpótlás árainkat!

 

Milyen fogpótlási lehetőségeink vannak?


A lenyomatvételt követően a páciens egyedi kezelési terve alapján történik a beavatkozás és a tökéletesen illeszkedő fogmű behelyezése. Egyes esetekben szükséges a fog vagy fogak lecsiszolása (mint például a korona), majd ezt követi a lenyomatvétel, ami biztosítja a pontos és végleges műfog elkészültét. Ez természetesen érzéstelenítésben történik, hasonlóképp, mint a tömések előtti előkészítésnél. A fogpótlás árak nagyban függenek attól, hogy milyen megoldásra van szükségünk. Általánosan kétféle fogpótlást különböztetünk meg, a fix vagy más néven rögzített és a kivehető, nem rögzített. Fix fogpótlás esetében a pótlás a felhelyezése után csak fogászati úton távolítható el, az stabilan a helyén marad, míg kivehető fogpótlás esetén mi magunk is kivehetjük és visszahelyezhetjük azt. A lentiekben lássuk a legismertebb fogpótlási lehetőségeket:

1. Tömés: a tömés a leginkább ismert fogászati beavatkozás. Lényege, hogy a fogfelszínen kialakult kisebb szuvasodások, letörések gyorsan és viszonylag könnyen javíthatóak legyenek. A tömés anyaga változó, lehet amalgán, vagy napjainkban inkább használatos a fényre kötő kompozit, melyet fehér tömésnek is szoktak nevezni.

2. Inlay és Onlay: ha már nagyobb lyuk keletkezett a fogon tömés helyett gyakran alkalmazzák az úgynevezett betéteket. A betéteket az orvos által levett minta alapján fogtechnikus készíti el, ezáltal drágábbak, mint egy egyszerű tömés, azonban tartósabbak is annál, akár 10-15 évig is jó szolgálatot tehetnek. Anyaga általában porcelán, de akár aranyból is készülhet.

3. Korona: a korona szintén elég népszerű a hétköznapokban. Amikor a fog olyan mértékben sérül, hogy a tömés vagy a fogbetét már nem elegendő, jó megoldás lehet a fogkorona, mely az ínyvonal feletti fogcsonkra (esetleg implantátumra) kerül felhelyezésre. Anyaga változó lehet, az elterjedtebb típusok a préskerámia, porcelán vagy cirkónium koronák. A fémkerámia korona kevésbé költséges, mint a cirkónium fogpótlás ár, ugyanis ez utóbbi a legmodernebb technológiát képviseli és fémmentes anyaga révén természetesebb érzést kölcsönöz. A porcelán pótlásként elterjedt fogművek nem teljesen porcelánból épülnek fel, ugyanis az alapja egy vékony fémváz, erre égetik rá a porcelánt, viszont csak a porcelán látszik. Mindkettő tartós és erős megoldást jelent a két fogpótlás ára azonban különböző. A fogszínt egy színkulcs segítségével lehet kiválasztani hozzájuk. Gyökérkezelések esetén gyakori a koronák felhelyezése, hogy ne tűnjön ki az elhalt fog a többi közül.

4. Híd: egy híd kialakítása már komolyabb beavatkozást igényelhet, hiszen ebben az esetben egy vagy több fog is hiányzik. A fogászati híd egy lemez, melyen műfogak vannak elhelyezve. A híd kétféle módon is kialakításra kerülhet:

a. meglévő fogakra építve: abban az esetben, ha csak egy fog hiányzik, a híd felépíthető a hiányzó fogat határoló két fogra. Ebben az esetben fontos, hogy a szomszédos két fog ép és egészséges legyen, ellenkező esetben a híd nem lesz megfelelően stabil. Az eljárás során az ép fogak felülete lecsiszolásra kerül, hogy az illesztés minél tökéletesebb legyen és a híd a legjobban illeszkedjen.

b. implantátummal: amennyiben több fog is hiányzik, a híd felépíthető implantátumok behelyezésével a fogínybe. Az implantátumok által a környező fogakat nem kell lecsiszolni, a híd stabilabb lesz és nem kell félnünk a keményebb falatok rágásától sem, az implantátum biztosan a helyén marad. Az implantátumok nem csak híd esetében alkalmazhatóak sikerrel, egy fog pótlása, de akár egész fogsor felépítése is megoldható velük. Ennek fejében a hidas fogpótlás árak esetén a beültetni kívánt implantátumok mennyisége is meghatározó.

 

fogpótlás ár

 

A fogpótlás árak fogászati hidak esetén is nagyban függ annak anyagától, mely lehet kerámia, fém, vagy porcelán, de átmeneti megoldásként műanyag hidakat is szoktak alkalmazni.

5. Kivehető fogpótlások: hétköznapi néven protézis, nagy előnye hogy olcsó és viszonylag hamar elkészül, nincs szükség hozzá szájsebészeti beavatkozásra, speciális ragasztóval könnyedén a fogínyhez rögzíthető. Amennyiben valamilyen oknál fogva az összes fog pótlása szükségessé válik, és nincs lehetőség rögzített pótlás vagy implantátum behelyezésére, akkor a kivehető fogpótlások jelentik a tökéletes megoldást. A protézisek előnye hogy rövid időn belül kész vannak, mivel kivehetőek így könnyedén tisztíthatóak és megszokása minimális időt vesz igénybe, valamint a fogpótlás árak tekintetébe is kedvezőbb megoldást kínál. Lehetőség van a részleges és teljes alsó- vagy felső fogsor pótlására egyaránt, ezért a fogpótlás ár képzése ebben az esetben is eltérő.

6. Rögzített fogpótlások: abban az esetben, ha már nincsen olyan fog amelyre hidat lehetne rögzíteni, az implantátumok segítségével teljesen új fogsor építhető fel. Napjainkban egyre elterjedtebbek az implantációs fogpótlások, hiszen behelyezésük után olyan megjelenést és érzetet eredményeznek, mint a természetes fogak. Hátránya hogy drágább, mint egy kivehető fogsor, illetve elkészítése is hosszabb időt vesz igénybe, azonban sokkal nagyobb stabilitást és biztonságot ad. A teljes fogsoros rögzített fogpótlás árak az implantátumok mennyiségétől és az elkészítendő fogmű anyagától függnek leginkább, hiszen egy cirkónium fog költségesebb, mint egy hagyományos porcelán pótlás.

7. Kombinált fogpótlások: hibrid megoldás olyan esetekre, amikor a meglévő fogak elhelyezkedése és/vagy száma nem teszi lehetővé a híd rögzítését, ezért két részre kell osztani. Egyrészt rögzíteni kell egy hidat tartósan, amelyhez egy kivehető rész társul majd egy patent segítségével. Az effajta kombinált fogpótlás árak teljes mértékben egyénre szabottak, hiszen sajátos módon kell kialakítani mindkét részét.

 

A rendelőben lehetőség van úgynevezett ideiglenes fogpótlás elkészítésére és behelyezésére annak érdekében, hogy ne legyen kellemetlen az az időszak, ami alatt elkészül a végleges fogmű. Erre legfőképpen sürgős esetben van lehetőség a rendelőben, vagy a fogtechnikától, célja pedig az, hogy egy napig se kelljen hiányzó- vagy lecsiszolt fogakkal mutatkozni mások előtt. Ezen felül a lecsiszolt fog eléggé érzékeny lehet, amelyet ha elzárunk a külvilágtól könnyebben elviselhetővé válik az ideiglenes kellemetlenség. Az ideiglenes pótlás színében és kinézetében is passzol a fogsor többi tagjához, így nem kell attól tartanunk, hogy valakinek feltűnik majd. Az ideiglenes fogpótlás ár azonban nincs belekalkulálva a végleges fogpótlás ár meghatározása során, így az külön igény esetén kérhető.

A lenyomatok alapján majdnem elkészült fogpótlást vázpróbára küldik vissza, amelyet a fogakra próbálva ellenőrizni kell, hogy ténylegesen megfelelően passzoljon. Ha javításra, pontosításra szorul, még idejében lehet korrigálni és ha a váz tökéletes, akkor kerül fel rá a kiválasztott szín. Az utolsó lépés az elkészült korona vagy híd felragasztása az ideiglenes pótlás eltávolítását követően. A végleges fogak elkészülési ideje, ahogyan a fogpótlás ára is, a választott módszer alapján kerül meghatározásra.

A fogpótlás kialakítása minden esetben a páciens igényeitől függ, azonban nem szabad az utolsó pillanatra hagyni azt! A beavatkozás halogatásával a fogak állapota csak tovább romolhat, a még egészséges fogak elmozdulhatnak, romolhat a rágóképesség és esztétikai gondokhoz is vezethet. Fontos, hogy amint problémát észlelünk, keressük fel fogorvosunkat és konzultáljunk vele, milyen lehetőségeink vannak fogaink megfelelő helyreállítására!

 

Kérdésed merült fel ?!

Kattints, és tudj meg többet fogpótlási lehetőségeinkről!

címkék: