Menü
Akne kezelése
Akne kezelése


Kezelés helyszíne: Budapest

Kezelés időtartama: 30 - 60 perc

Kezelés igénybevehető: Egész évben

Hány alkalmas a kezelés: 1

Kezelés ára: 25.000 Ft/alkalomtól - pontos árak lent!

A kezelést végzi: Kacsó Sára kozmetikus és Dr. Békés Annamaária

Előkezelés: Nincs

Utókezelés: Van

 

AKNE KEZELÉSE


Az akne, mely zsíros bőrön pattanások kialakulását jelenti nagyon gyakori betegség, mely inkább fiziológiás állapotnak tekinthető. A serdülők kb. 85%-át érinti. Serdülőkorban gyakrabban érintettek a fiúk, míg felnőttkorban női dominanciát figyeltek meg.

Aknés, pattanásos, zsíros bőr kialakulásában több tényező együttesen vesz részt:

 

  • Az első elváltozás, amely beindítja az akne kialakulását a szőrtüsző fokozott hámtermelése és csökkent hámlása, mely a faggyú kiürülését gátolja, miteszer kialakulásához vezet.

  • A másik fontos tényező a fokozott faggyútermelés, melyben legfontosabb szerepe az androgén hormonoknak van.


acne kezeléseAndrogén hormon túlprodukció miatt alakul ki több fiúnál akne, ill. nőknél olyan esetekben, amikor bizonyos kórállapotokban fokozott androgén hormon termelődik. Hölgyeknél számos ilyen alkalom adódik életük során, kezdve a menstruációs ciklussal, a hormonális fogamzásgátló szerek szedésével, vagy a terhesség során fellépő hormonális változásokkal. Ezen felül jónéhány környezeti tényező is elősegítheti a pattanások kialakulását, ami mindkét nemet érinti, például bizonyos szteroid tartalmú készítmények, a stressz vagy a nem megfelelő kozmetikumok.

A fent említett tényezőkön kívül fontosak a genetikai faktorok, melyek meghatározzák a pórusok nagyságát, a bőrtípust, a faggyúmirigyek nagyságát és felépítését és a súlyosabb akne iránti fogékonyságot, mely esetekben már a háton, mellkason, fenék területén és a karokon is megjelenhetnek, és sokszor különböző hegekkel gyógyulnak. Ennek megelőzésére és a zavaró vörös pöttyöktől való megszabadulásra kiváló lehetőséget nyújt az akne kezelése lézerrel.

 

Tények és tévhitek az akne kialakulásával kapcsolatban

Nagyon sok hiedelem és találgatás létezik, amely az aknés bőr kialakulásának okát hivatott megválaszolni, azonban számos ezzel kapcsolatos elképzelés teljesen alaptalan és nem bizonyított. A két legfőbb tényezője a pattanások megjelenésének a már fentebb említett genetikai háttér, illetve a hormonháztartás megváltozása, amelyekre a környezeti faktorok ráerősítenek. Az is igaz, hogy ahány ember, annyi diagnózis, hiszen ennek a bőrproblémának is rengeteg fajtája van az enyhe (acne comedonica) tünetektől a középsúlyoson (acne papulopustolosa) át egészen a legsúlyosabbakig (acne conglobata). A stressz szintén megemelheti annyira a hormonszintet, ami fokozott faggyútermelést idéz elő, súlyosbítva a már fennálló tüneteket. Aknéval élni már önmagában is stresszes dolog, ami már rövidtávon is rányomja a bélyegét a közérzetre és önbizalomhiányt okozhat. Az állandó stressz megzavarja az anyagcserét, egyéntől függően olyan dolgokban nyilvánulhat meg, mint az emésztési problémák, alvászavar, ingerlékenység vagy a bőr minőségének romlása. Emellett a kényszeres vagy rossz megszokásból gyakorolt pattanások piszkálása, nyomkodása jelentősen növeli a gyulladási folyamatokat és elősegíti az érintett felületen történő elterjedésüket. Az arcon jelenlévő Propionibacterium acnes egy önmagában veszélytelen baktérium faj, azonban megfelelő körülmények megteremtésével fokozottan segíti az akne kialakulását. A hosszabb időn át fennálló stressz ezen felül lassíthatja a sebgyógyulást is, ami a pattanások gyors eltűnésére is hatással van.

Általános tévhit az, hogy a problémás bőrű emberek nem ügyelnek arcbőrük tisztaságára, mint ahogy sok vita övezi az étrend/diéta és a pattanások kapcsolatát. Egyesek szerint a tejtermékek fogyasztása és a magas glikémiás indexszel rendelkező ételek súlyosbíthatják a már meglévő problémát. Az iparosodott területeken és városokban sokkal nagyobb arányban jelentkezik ez a bőrhiba, amiért a nyugati étrendet okolják. Ebből kifolyólag lényegesen több cukor alapú élelmiszer fogy ezekben a régiókban, és ezzel arányosan kevesebb nyers zöldség és gyümölcs, ami növelné a rostok és antioxidánsok bevitelét. Amennyiben lehetőség van rá, első körben lehetőleg ne az akne gyógyszeres kezelése legyen a cél, hiszen számtalan kevésbé drasztikus megoldás közül lehet választani.

 

akne gyógyszeres kezelése

 

Pattanások és mitesszerek fajtái

Az acne vulgaris egy nem fertőző bőrbetegségnek tekinthető, amely az elfertőződött faggyúmirigyek következtében látható tüneteket produkál vörös, gyulladt pattanások formájában. Ez tinédzsereknél jellemző, ugyanis létezik felnőttkori aknés bőr is, amelyet acne tarda-ként emlegetnek. A tünetek hasonlóságot mutatnak a rosaceával, ugyanis az esetben is jelentkezhetnek pattanáshoz hasonló csomók a bőrben, azonban az akne kezelése eltér a rosaceáétól.

A bőrben kialakuló úgynevezett mikrokomedók az elsődleges okai az aknés folyamatoknak, ugyanis ez magát az eltömődött szőrtüszőt jelenti. Nevéből adódóan ezek szemmel nem láthatóak, oka a megnövekedett számú elhalt hámsejteknek tudható be. Általában feloldódnak, azonban problémás bőr esetén mikrogyulladásokhoz vezetnek. Később ezek az aprócska gyulladások még szintén láthatatlanok, de idővel nagyobbodnak és fájdalmas duzzanatokká válnak. A megnövekedett faggyútermelés (vagy seborrhea) során több olajos váladék képződik, mint a normál bőrtípussal rendelkező emberek esetén. A túlzott mennyiségű faggyú megzavarja a természetes folyamatokat a bőr felszínén, az elhalt hámsejtek képtelenek lehullani, így a felgyülemlett zsírban könnyedén elszaporodnak a baktériumok. A felhalmozódó és megvastagodott elszarusodó hámsejtek elegyedve a faggyúval eldugítják a faggyúmirigyek járatait, ami egyaránt elősegíti a gyulladások kialakulását. Ezen folyamatok végtermékei lesznek a pattanások és mitesszerek, amelyek akne kezelése nélkül feltűnően dudorodnak majd ki a bőrfelületen.

A pattanás szót gyűjtőnévként használjuk a hasonló bőrhibák megnevezésére, amelyek gyulladással, fájdalommal, elszíneződéssel járnak és gennyel telítettek. Ezen belül találhatók a mitesszerek, melyeket két csoportba sorolunk. A fehér mitesszerek zártak, kissé kiemelkednek, míg a feketék nyíltak, oxidálódott faggyú zárja le őket, ami színüket is adja, általában laposak. Gyulladt, de genny nélküli kidudorodásokat papulának nevezzük, ha megnagyobbodik és gennyel telítődik, azt már pusztulának hívjuk. A bőr mélyebb rétegében elhelyezkedő elváltozások, amelyek a szőrtüsző falának felrepedésével és a környező szövetek károsodásával jönnek létre már cisztáknak nevezzük. A fentiek ismeretének tekintetében fontos, hogy mielőbb kezdetét vegye az akne kezelése, hogy megelőzhetőek legyenek a pigmentfoltok és a hegek.

 

akne kezelése gyógyszerrel vagy lézerrel

 

Akne kezelése lézerrel

Lézerterápia során a szervezet természetes öngyógyító folyamatait aknázzák ki azáltal, hogy célzottan, apró sebeket ejtve a bőrön gyors regenerációra sarkallják azt. Az akne kezelése lézerrel kizárólag tapasztalt bőrgyógyásszal végeztethető, hiszen nagy szakértelmet igényel a lézer sokféle változatának alkalmazása. A bőr megújulásával felülete egyenletesebbé és simábbá válik anélkül, hogy károsodna, látható és hosszantartó eredményt produkálva. Az akne kezelése lézerrel nem kizárólag a pattanásokra jelenthet megoldást, de az utánuk hátramaradó pigmentfoltokra és hegekre is egyaránt. A vöröses- vagy barnás hiperpigmentációkra különféle fényerősségű és impulzusú lézersugarakat alkalmaznak, ami roncsolja a festéksejteket, így a szervezet maga tudja eltávolítani a festékmaradványokat. A pattanásos hegek és az akne kezelése lézerrel a legkorszerűbb és legeredményesebb eljárás, ami hosszútávon javítja a bőr szerkezetét és tónusát. Működését tekintve az akne kezelése lézerrel gyors és kíméletes, a túlműködő faggyúmirigyek felmelegítése által enyhülnek a gyulladások, hamarabb gyógyul a pattanásos bőr.

Az akne gyógyszeres kezelése

Az akne kezelését több támadásponton kell indítani, normalizálni kell a follikuláris elszarusodást, csökkenteni a faggyúmirigy aktivitást, gátolni az akne szaporodását, ill. a gyulladást. Sajnos olyan lokális készítmény, mely mind a négy ponton képes beavatkozni nincs, ezért súlyos, hegesedéssel járó, nagy lelki terhet jelentő bőrtünetek esetén szisztémás kezeléssel kell kiegészíteni a lokális kezelést. Azonban, ha idejében megkezdődik a személyre szabott beavatkozás, nem feltétlenül kell amellett döntenünk, hogy az akne kezelése gyógyszerrel történjen, ami jelentősen felborítaná a szervezet belső egyensúlyát. Az akne kezelése lézerrel nagyon szép eredményeket hozhat, ami tartósan egységes és pattanásmentes bőrhöz vezet.

 

akne kezelése az Idealmednél

 

A megmaradt hegek elhalványítása

A fennmaradó hegek épp olyan önbizalomhiányt és stresszfaktort jelenthetnek, mint maga a pattanások. Szerencsére már több olyan lehetőség is van ezek halványítására és eltüntetésére. A hegek kialakulásának megelőzésére a legjobb mód, ha a heveny akne kezelése még időben elkezdődik. Sajnos a pattanások nyomkodása nagyban hozzájárul a környező szövetek károsodásához, amelyek nem biztos, hogy nyom nélkül fognak begyógyulni. Ezzel szemben az akne kezelése lézerrel nyom nélkül eltünteti a gyulladásokat, ami szépen és hegmentesen gyógyul majd. A hegek is több alcsoportra oszthatók, attól függően hogyan gyógyulnak, és hogy néznek ki ezt követően. Az atrófiás hegek tipikus pattanás okozta bemélyedések a bőrben, amit nem elegendő mennyiségű kötőszövet tölt ki, ezért alakul ki gödröcske. Ezzel ellentétben a hipertrófiás hegek kiemelkednek a környező szövetekből, mert az előzetes gyulladás egy plusz szövetállományt hozott létre, ezért vastagabb lesz, miután begyógyul. Egyes emberek hajlamosak a keloid képzésre, ami azt jelenti, hogy a hegszövet növekedése nem áll le időben és sokkal kiterjedtebb lesz, feltűnően kidudorodik az alapszövetből. Az évek során ezek maguktól halványulhatnak, de a folyamat gyorsítása érdekében bevethető néhány jól bevált módszerrel. Ha pedig a kezelés befejeződött és a tüneteket sikerült visszaszorítani, az esetleges fennmaradt hegeket kitűnően lehet halványítani, sőt akár el is tüntetni mikrodermabráziós (gyémántfejes bőrcsiszolás) kezeléssel!

Hatékony megoldást kínálunk, ha a kozmetikai krémek nem bizonyulnak hatásosnak, hiszen a szépséghez elengedhetetlen az egészség!

 

AKNE KEZELÉSE

 

Áraink
Bőrgyógyászati konzultáció/vizsgálat:
20.000 Ft
A konzultációt követő azonnali kezelés esetén a vizsgálati díjtól eltekintünk.
Acné kezelés kozmetikus által (50 perc)
21.000 Ft
Receptírás:
3.000 Ft
Acne kezelés lézerrel
5x5 cm-es területen: 25.000 Ft
Arc 1/3 része: 70.000 Ft, Teljes arc: 160.000 Ft
Figyelem!
Áraink tájékoztató jellegűek, pontos árkalkulációt személyes konzultációt követően tudunk készíteni.
Időpontfoglalás
Akne kezelése
Foglalj időpontot!
Lepd meg kedvesed
Ajándékozz szépséget és egészséget
Rendeld meg
most!
Kérj utalványt!