Menü
Kövess minket Facebookon
Gyerekfogászat
Gyerekfogászat


Kezelés helyszíne: Budapest

Kezelés időtartama: 15-30 perc

Kezelés igénybevehető: Egész évben

Hány alkalmas a kezelés: 1

Kezelés ára: 3.000 - 10.000 Ft/fog

A kezelést végzi: Dr. Békés Annamária

Előkezelés: Nincs

Utókezelés: Nincs

 

 

Gyerekfogászat

Mágia a mosoly előcsalogatásához

 

A gyerekek kezelése a praxis egyik legnehezebb és legmegerőltetőbb feladata, de a fáradozás és türelem megéri: a gyermekek minőségi kezelése megalapozza igényüket egy életen át a  szájhigiénia és a szép fogak fenntartására.

Ezeket a gondolatokat figyelembe véve olyan speciális tömőanyaggal dolgozunk, mely hatásossá, gyorssá és könnyűvé teszi munkánkat, vagyis a gyermekeknek rövid időt kell a székben tölteni.

A „ágikus” anyagban lévő csillogó részecskék és a csodálatosan szép színek felkeltik a gyermeke érdeklődését és nem félnek többé!„Ez a VARÁZSLAT!”

 


SZÁJÁPOLÁS AZ ELSŐ ÉVBEN


Kis ember – nagy csoda! És még több gondoskodást és odafigyelés igényel! Már az első mellre tétellel megkezdődik a gondozás, hiszen a szopás – későbbiekben a rágás – alkalmával végzett izommunka az állcsontok, a szájpadlás, a rágóizmok és a fogak harmonikus fejlődésének hatásos ingere. A vele született szopási ösztön különböző erősségű lehet a kisbabáknál. Egyiküket kielégíti, ha naponta többször megszoptatják, a másik „hosszasan” cumizik a mellen, és van, aki ezek után még a hüvelykujját is bedugja a szájába.

Cumira viszont egyik babának sincs szüksége. Azt mi adjuk nekik, pótszerként. A baba a saját ujját akkor szopja, amikor szüksége van rá, a cumizás viszont a szülőktől függ: a felnőtt adja oda, és veszi el. A cumi tulajdonképpen olyan, mint egy kikapcsoló gomb a gyereken (hogy ne sírjon! De gondoljuk végig, hogy miért is sír!). Idővel kitágul a világ, fantasztikus értelmi és mozgásfejlődésen mennek keresztül: tárgyakat vesznek a kezükbe, összeütögetik, egymásra rakosgatják, kúszni-mászni kezdenek, bútorokba kapaszkodva lépegetnek. A cumizó gyermek mindezeket cumival a szájában végzi, semmi sem ösztönzi arra, hogy felhagyjon ezzel a szokásával. Az ujját szopó baba viszont kénytelen a tevékeny idő nagy részét ujjszopás nélkül tölteni, hiszen minden izgalmas „akcióhoz” szüksége van a kezére. Az ujjszopás végül a fáradt, nyűgös vagy beteg időszakra korlátozódik, majd lassan elmarad! Ha az ujjszopás eluralkodik a mindennapokon, akkor természetesen más a helyzet. De ez a tünet már lelki problémára utal, ami egészen más történet. Ez viszont nyitott harapáshoz vezethet.

Ha mégis a cumizás mellett döntünk, fontos, hogy megfelelően tisztítsuk és sterilizáljuk őket, és mivel rendszerint a földre esnek, több példányt is célszerű tartani. Ma már kaphatóak úgynevezett fogszabályozós cumik, melyek jó irányba befolyásolják a fogak fejlődését.

A jól szopó csecsemőt ne teáztassuk, nem szorul „cukros” folyadékpótlásra. Főleg ne hagyjuk a gyermeket „önkiszolgáló” módon cumisüveget használni, hiszen ez a metszőfogak feketedéséhez (romlásához) vezet, míg végül csak csonkok maradnak a fehér kis tejfogakból. Vegyes táplálás esetén a pótlást kiskanállal adjuk, ha tápszeres kiegészítésre szorulunk, tanítsuk meg a babát pohárból inni. Már a 2 hetes csecsemő is remekül tud így inni, a legalkalmasabb erre a célra az úgy nevezett kis méretű presszós üvegpohár.

Kb. 6 hónapos korban bújnak elő a baba első tejfogai, és kb. 2 és fél éves korára lesz 20 tejfoga. A fogak megjelenési időpontja széles határok között változik, de ennek nincs nagyobb klinikai jelentősége. A fogak áttörésekor kisebb panaszok: nyűgösség, étvágytalanság, hőemelkedés, lazább széklet előfordulhatnak.

Adjunk a pici kezébe rágókát, lehetőleg hűthetőt, ez csökkenti a panaszokat és hagyjuk minél többet rágni. Ahogy a fogak előbújnak, szükség van tisztításra. Ujjunkra tekert puha ruhával tisztítsuk a kibújt fogakat addig, míg nem tudjuk fogkefével tisztítani. Ha már az első pillanattól tisztítjuk a kicsi fogait, akkor számára ez a világ legtermészetesebb dolga lesz! A legjobb időpont erre az esti fürdetés. Kétéves kortól tehetünk kis mennyiségű, csökkentett fluortartalmú fogkrémet a puha sörtéjű, kis fejű, jól markolható fogkefére. A gyümölcsös íz segít megkedveltetni a rendszeres fogmosást. Az alacsony fluortartalmú készítmények használatával csökkenthetjük az esetleges fogkrém lenyelésből adódó, foltos fogzománc kialakulásának kockázatát. Óvodás korig a szülő felelőssége az aprócska fogak tisztítása, de később is jobb jelen lenni a „procedúránál”, az önállóság jegyébe elvégzett fogmosásra „rápontosítani”.


A TEJFOGAKRÓL


Az óvodáskor döntően a tejfogazat (20 tejfog) időszaka. Sajnos sokan hajlamosak lebecsülni a tejfogak jelentőségét. „Úgyis nő helyettük másik!”  jelszóval nemigen törődnek velük, elhanyagolják. Pedig az egészséges tejfogak megőrzése a fogváltás idejéig sok szempontból – rágás, beszéd, hangképzés, esztétikum, helyfenntartás a maradó fogak számára – igen fontos.A tejfogak leggyakoribb megbetegedése a fogszuvasodás (caries). Kóroktanában jelentős szerepet játszik a fogakhoz erősen tapadó lepedék (plakk).

A lepedék sok millió baktériumból áll, melyek szénhidrátokból –elsősorban cukorból – savakat képeznek. Ezek megtámadják, fokozatosan elemésztik a fogzománcot, majd a sorozatos savhatás következtében a fog kilyukad. A fogszuvasodás kórokozója (Streptococcus mutans) többnyire a felnőtt szájából kerül a gyermek szájába. Ezért ügyeljünk a cumi és az étkezéssel kapcsolatos tárgyak higiénikus kezelésére. Rossz szokás, ha az anyuka a kisgyermek kanalát, cumiját stb. saját szájába veszi, lenyalja, vagy a pici babát szájon csókolja.

Az első találkozás a fogorvossal akkor történjen, amikor a gyermeknek még nincsen panasza. A kezelést nem igénylő, fájdalommentes fogorvosi vizsgálat vagy fogtisztítás jó alkalom arra, hogy a gyermek megismerje a fogorvosát, a rendelőt és kedvező benyomásokat szerezzen. A rendszeres, legalább félévenkénti fogorvosi ellenőrzés elősegíti a bizalmas orvos-beteg kapcsolat kialakulását, és lehetővé teszi megelőző módszerek alkalmazását. A találkozások alkalmat adnak a veszélyeztető tényezők és a betegségek korai felismerésére, szükség szerinti orvoslására. Így elkerülhető a nagyobb baj. A szuvas tejfogat természetesen kezelni kell, s lehetőleg minél hamarabb, amíg még kicsi a lyuk.


FOGVÁLTÁS


A fogváltás menetrendjében az első maradófogak a hatosok, amelyek leghátul nőnek ki az utolsó tejfog mögött 6 éves kor körül. Gyakran hiszik a szülők, tévesen, hogy még tejfogak, hiszen előtörésüket nem előzi meg tejfog kipottyanása. Ezeknek az alapos tisztítására nagy hangsúlyt kell helyezni, mivel az egész élet során szükség lesz rájuk, és tisztántartásuk gyakorta felületes. A fog áttörése után célszerű elvégezni a prevenciós (megelőző) barázdazárást (ld. lent).

Ezekkel párhuzamosan cserélődnek az első metszőfogak is. Majd 9 évesen jönnek a négyes, ötös fogak és 11 évesen a szemfogak, aminek gyakran nem jut már hely, ilyen esetben fogszabályozó kezelés indokolt lehet. 13 éves korban pedig a második nagyörlő, a hetes fog bújik át.  A bölcsességfogak – ha vannak és hajlandóak előbújni – általában 18 éves kor után teszik meg, de egyénenként változó.

Mikor a maradófogak elkezdenek előbújni, nyomást gyakorolnak a tejfogak gyökerére, amitől az felszívódik. A tejfogat kipottyanása előtt már szinte csak az íny tartja, ilyenkor ide-oda billeg. A gyerekek ezeket a tejfogakat maguknak eltávolítják, vagy étkezés során kiesnek. Van, amikor nem hajlandó kihúzni, használni viszont már nem tudja, mert rágásra alkalmatlanok. Ilyenkor a gyermek nem eszik rendesen, mert félti a mozgó fogát. Ha nem sikerül rávenni a mozgó fogacska kibillentésére, fogorvoshoz kell fordulni, felkészítve arra, mi fog vele történni. Ha sikerül mégis rávenni a gyermekét, hogy kihúzza magának, vagy megengedi a szülőnek, hogy kihúzza, húzás után már kilátszódhat a maradó csücske. Ekkor nem kell megijedni, nem törött bele a tejfog, hiszen már nem is volt gyökere.

Abban az esetben is szakemberhez kell fordulni, ha a maradó fog megjelenik a szájüregben, de a megelőző tejfogacska még nem esett ki. A gyors fogeltávolítással még van esélyünk arra, hogy beálljon a sorba a maradó fog, és elkerülhetjük a fogszabályozó kezelést.


BARÁZDAZÁRÁS


A barázdazárás egy korszerű prevenciós eljárás, amely az örlőfogak rágófelszínét óvja meg a rejtett, idő előtti szuvasodástól. A rágófogak felszínén behúzódások és mélyedések vannak, melyeket összefoglalóan barázdarendszernek nevezünk. A barázdarendszer rendkívül nehezen tisztítható, először elszíneződik, majd legtöbbször a fog belseje felé szuvasodik.

Ezt megelőzhetjük, ha a fogak előtörése után rövid időn belül a rejtett zugokat lezárjuk. Ez tulajdonképpen a barázdazárás. Az eljárás során egy géllel kezeljük a fogfelszínt, majd a fog sértetlensége mellett híg tömőanyaggal feltöltjük a barázdarendszert. Ezzel elérjük, hogy az apró rések, amelyek a fog belsejébe vezetnek, lezáruljanak. A fogak épsége nem sérül, csak plusz védelmet kap. A beavatkozás gyors, kellemetlen élménnyel nem jár, a gyerekek értékelni szokták.  A barázdazáró anyag kb. 4-5 évig marad meg a fogfelszínen.

 

 

 

GYEREKFOGÁSZAT

 

Áraink
Helyi fluoridálás segédeszköz nélkül:
5.000 Ft
Barázdazárás fogfelszínenként:
5.000 Ft
Barázdazárás megelőző ózonkezeléssel:
9.000 Ft
Pulpotomia:
3.000 Ft
Ideiglenes gyökértömés készítése csatornánként, apexifikáció:
5.000 Ft/alkalom
Traumás sérült fog "védõtömése":
2.000 Ft
Fog repositio (visszahelyezés):
7.000 Ft
Fogak sínezése:
7.000 Ft
Sín eltávolítása:
2.000 Ft
Tejfog húzás:
5.000 Ft
Tejfog tömés:
6.000 Ft
Tejfog gyökérkezelése:
4.000 Ft
Figyelem!
Áraink tájékoztató jellegűek, pontos árkalkulációt személyes konzultációt követően tudunk készíteni.
Időpontfoglalás
Gyerekfogászat
Foglalj időpontot!
Lepd meg kedvesed
Ajándékozz szépséget és egészséget
Rendeld meg
most!
Kérj utalványt!