Menü
Gyerekfogászat
Gyerekfogászat


Kezelés helyszíne: Budapest

Kezelés időtartama: 15-30 perc

Kezelés igénybevehető: Egész évben

Hány alkalmas a kezelés: 1

Kezelés ára: A kezelések pontos áraiért görgess lejjebb!

Előkezelés: Nincs

Utókezelés: Nincs

 

 

Gyerekfogászat

Mágia a mosoly előcsalogatásához

 

A gyerekek kezelése a praxis egyik legnehezebb és legmegerőltetőbb feladata, de a fáradozás és türelem megéri: a gyermekek minőségi kezelése megalapozza igényüket egy életen át a  szájhigiénia és a szép fogak fenntartására.

Ezeket a gondolatokat figyelembe véve olyan speciális tömőanyaggal dolgozunk, mely hatásossá, gyorssá és könnyűvé teszi munkánkat, vagyis a gyermekeknek rövid időt kell a székben tölteni.

A „mágikus” anyagban lévő csillogó részecskék és a csodálatosan szép színek felkeltik a gyermeke érdeklődését és nem félnek többé!


gyerekfogászít budapest


„Ez a VARÁZSLAT!”

 


SZÁJÁPOLÁS AZ ELSŐ ÉVBEN


Kis ember – nagy csoda! És még több gondoskodást és odafigyelés igényel! Már az első mellre tétellel megkezdődik a gondozás, hiszen a szopás – későbbiekben a rágás – alkalmával végzett izommunka az állcsontok, a szájpadlás, a rágóizmok és a fogak harmonikus fejlődésének hatásos ingere. A vele született szopási ösztön különböző erősségű lehet a kisbabáknál. Egyiküket kielégíti, ha naponta többször megszoptatják, a másik „hosszasan” cumizik a mellen, és van, aki ezek után még a hüvelykujját is bedugja a szájába.

Cumira viszont egyik babának sincs szüksége. Azt mi adjuk nekik, pótszerként. A baba a saját ujját akkor szopja, amikor szüksége van rá, a cumizás viszont a szülőktől függ: a felnőtt adja oda, és veszi el. A cumi tulajdonképpen olyan, mint egy kikapcsoló gomb a gyereken (hogy ne sírjon! De gondoljuk végig, hogy miért is sír!). Idővel kitágul a világ, fantasztikus értelmi és mozgásfejlődésen mennek keresztül: tárgyakat vesznek a kezükbe, összeütögetik, egymásra rakosgatják, kúszni-mászni kezdenek, bútorokba kapaszkodva lépegetnek. A cumizó gyermek mindezeket cumival a szájában végzi, semmi sem ösztönzi arra, hogy felhagyjon ezzel a szokásával. Az ujját szopó baba viszont kénytelen a tevékeny idő nagy részét ujjszopás nélkül tölteni, hiszen minden izgalmas „akcióhoz” szüksége van a kezére. Az ujjszopás végül a fáradt, nyűgös vagy beteg időszakra korlátozódik, majd lassan elmarad! Ha az ujjszopás eluralkodik a mindennapokon, akkor természetesen más a helyzet. De ez a tünet már lelki problémára utal, ami egészen más történet. Ez viszont nyitott harapáshoz vezethet.

Ha mégis a cumizás mellett döntünk, fontos, hogy megfelelően tisztítsuk és sterilizáljuk őket, és mivel rendszerint a földre esnek, több példányt is célszerű tartani. Ma már kaphatóak úgynevezett fogszabályozós cumik, melyek jó irányba befolyásolják a fogak fejlődését.

A jól szopó csecsemőt ne teáztassuk, nem szorul „cukros” folyadékpótlásra. Főleg ne hagyjuk a gyermeket „önkiszolgáló” módon cumisüveget használni, hiszen ez a metszőfogak feketedéséhez (romlásához) vezet, míg végül csak csonkok maradnak a fehér kis tejfogakból. Vegyes táplálás esetén a pótlást kiskanállal adjuk, ha tápszeres kiegészítésre szorulunk, tanítsuk meg a babát pohárból inni. Már a 2 hetes csecsemő is remekül tud így inni, a legalkalmasabb erre a célra az úgy nevezett kis méretű presszós üvegpohár.

Kb. 6 hónapos korban bújnak elő a baba első tejfogai, és kb. 2 és fél éves korára lesz 20 tejfoga. A fogak megjelenési időpontja széles határok között változik, de ennek nincs nagyobb klinikai jelentősége. A fogak áttörésekor kisebb panaszok: nyűgösség, étvágytalanság, hőemelkedés, lazább széklet előfordulhatnak.

Adjunk a pici kezébe rágókát, lehetőleg hűthetőt, ez csökkenti a panaszokat és hagyjuk minél többet rágni. Ahogy a fogak előbújnak, szükség van tisztításra. Ujjunkra tekert puha ruhával tisztítsuk a kibújt fogakat addig, míg nem tudjuk fogkefével tisztítani. Ha már az első pillanattól tisztítjuk a kicsi fogait, akkor számára ez a világ legtermészetesebb dolga lesz! A legjobb időpont erre az esti fürdetés. Kétéves kortól tehetünk kis mennyiségű, csökkentett fluortartalmú fogkrémet a puha sörtéjű, kis fejű, jól markolható fogkefére. A gyümölcsös íz segít megkedveltetni a rendszeres fogmosást. Az alacsony fluortartalmú készítmények használatával csökkenthetjük az esetleges fogkrém lenyelésből adódó, foltos fogzománc kialakulásának kockázatát. Óvodás korig a szülő felelőssége az aprócska fogak tisztítása, de később is jobb jelen lenni a „procedúránál”, az önállóság jegyébe elvégzett fogmosásra „rápontosítani”.

 

A TEJFOGAKRÓL


Az óvodáskor döntően a tejfogazat (20 tejfog) időszaka. Sajnos sokan hajlamosak lebecsülni a tejfogak jelentőségét. „Úgyis nő helyettük másik!”  jelszóval nemigen törődnek velük, elhanyagolják. Pedig az egészséges tejfogak megőrzése a fogváltás idejéig sok szempontból – rágás, beszéd, hangképzés, esztétikum, helyfenntartás a maradó fogak számára – igen fontos.A tejfogak leggyakoribb megbetegedése a fogszuvasodás (caries). Kóroktanában jelentős szerepet játszik a fogakhoz erősen tapadó lepedék (plakk).

A lepedék sok millió baktériumból áll, melyek szénhidrátokból –elsősorban cukorból – savakat képeznek. Ezek megtámadják, fokozatosan elemésztik a fogzománcot, majd a sorozatos savhatás következtében a fog kilyukad. A fogszuvasodás kórokozója (Streptococcus mutans) többnyire a felnőtt szájából kerül a gyermek szájába. Ezért ügyeljünk a cumi és az étkezéssel kapcsolatos tárgyak higiénikus kezelésére. Rossz szokás, ha az anyuka a kisgyermek kanalát, cumiját stb. saját szájába veszi, lenyalja, vagy a pici babát szájon csókolja.

Az első találkozás a fogorvossal akkor történjen, amikor a gyermeknek még nincsen panasza. A kezelést nem igénylő, fájdalommentes fogorvosi vizsgálat vagy fogtisztítás jó alkalom arra, hogy a gyermek megismerje a fogorvosát, a rendelőt és kedvező benyomásokat szerezzen. A rendszeres, legalább félévenkénti fogorvosi ellenőrzés elősegíti a bizalmas orvos-beteg kapcsolat kialakulását, és lehetővé teszi megelőző módszerek alkalmazását. A találkozások alkalmat adnak a veszélyeztető tényezők és a betegségek korai felismerésére, szükség szerinti orvoslására. Így elkerülhető a nagyobb baj. A szuvas tejfogat természetesen kezelni kell, s lehetőleg minél hamarabb, amíg még kicsi a lyuk.

gyerekfogászat budapest a szép mosolyért

 

FOGVÁLTÁS


A fogváltás menetrendjében az első maradófogak a hatosok, amelyek leghátul nőnek ki az utolsó tejfog mögött 6 éves kor körül. Gyakran hiszik a szülők, tévesen, hogy még tejfogak, hiszen előtörésüket nem előzi meg tejfog kipottyanása. Ezeknek az alapos tisztítására nagy hangsúlyt kell helyezni, mivel az egész élet során szükség lesz rájuk, és tisztántartásuk gyakorta felületes. A fog áttörése után célszerű elvégezni a prevenciós (megelőző) barázdazárást (ld. lent).

Ezekkel párhuzamosan cserélődnek az első metszőfogak is. Majd 9 évesen jönnek a négyes, ötös fogak és 11 évesen a szemfogak, aminek gyakran nem jut már hely, ilyen esetben fogszabályozó kezelés indokolt lehet. 13 éves korban pedig a második nagyörlő, a hetes fog bújik át.  A bölcsességfogak – ha vannak és hajlandóak előbújni – általában 18 éves kor után teszik meg, de egyénenként változó.

Mikor a maradófogak elkezdenek előbújni, nyomást gyakorolnak a tejfogak gyökerére, amitől az felszívódik. A tejfogat kipottyanása előtt már szinte csak az íny tartja, ilyenkor ide-oda billeg. A gyerekek ezeket a tejfogakat maguknak eltávolítják, vagy étkezés során kiesnek. Van, amikor nem hajlandó kihúzni, használni viszont már nem tudja, mert rágásra alkalmatlanok. Ilyenkor a gyermek nem eszik rendesen, mert félti a mozgó fogát. Ha nem sikerül rávenni a mozgó fogacska kibillentésére, fogorvoshoz kell fordulni, felkészítve arra, mi fog vele történni. Ha sikerül mégis rávenni a gyermekét, hogy kihúzza magának, vagy megengedi a szülőnek, hogy kihúzza, húzás után már kilátszódhat a maradó csücske. Ekkor nem kell megijedni, nem törött bele a tejfog, hiszen már nem is volt gyökere.

Abban az esetben is szakemberhez kell fordulni, ha a maradó fog megjelenik a szájüregben, de a megelőző tejfogacska még nem esett ki. A gyors fogeltávolítással még van esélyünk arra, hogy beálljon a sorba a maradó fog, és elkerülhetjük a fogszabályozó kezelést.


BARÁZDAZÁRÁS


A barázdazárás egy korszerű prevenciós eljárás, amely az örlőfogak rágófelszínét óvja meg a rejtett, idő előtti szuvasodástól. A rágófogak felszínén behúzódások és mélyedések vannak, melyeket összefoglalóan barázdarendszernek nevezünk. A barázdarendszer rendkívül nehezen tisztítható, először elszíneződik, majd legtöbbször a fog belseje felé szuvasodik.

Ezt megelőzhetjük, ha a fogak előtörése után rövid időn belül a rejtett zugokat lezárjuk. Ez tulajdonképpen a barázdazárás. Az eljárás során egy géllel kezeljük a fogfelszínt, majd a fog sértetlensége mellett híg tömőanyaggal feltöltjük a barázdarendszert. Ezzel elérjük, hogy az apró rések, amelyek a fog belsejébe vezetnek, lezáruljanak. A fogak épsége nem sérül, csak plusz védelmet kap. A beavatkozás gyors, kellemetlen élménnyel nem jár, a gyerekek értékelni szokták.  A barázdazáró anyag kb. 4-5 évig marad meg a fogfelszínen.

 

gyerekfogászat budapest barázdazárás


AZ ÓZONKEZELÉSRŐL


Ugye Ön is szokott szorongani a fogorvosi kezelés előtt? Az injekció, a fogfúrás, az ezzel járó zaj és fájdalom mind kellemetlen élményt jelent valamennyiünk számára. 

A fogászati tudomány eddigi meggyőződése szerint a szuvasodás megszüntetése kizárólag a megbetegedett fogállomány eltávolításával lehetséges. Az operatív kariesz (szuvasodás) kezelés gyakran jár együtt az egészséges foganyag eltávolításával és részben pulpapanaszokat eredményezhet. Ehhez jön előbb-utóbb a szekunder (tömés melletti) kariesz kialakulása és a tömés megismétlése. 

Mostantól azonban létezik a KaVo cég által gyártott HealOzone: az ózonnak köszönhetően gyengéd kezelés a makacs szuvasodással szemben. A beavatkozás gyors, fájdalommentes és biztonságos.

Az ózon ellenőrzött alkalmazása a szuvasodást kiváltó baktériumokat biztosan és teljesen fájdalommentesen elpusztítja, mind a fog felszínéről, mind pedig részben a dentinről. 

Az ózon egy oxigén atomokból álló légnemű anyag, az egyik legerősebb oxidálószer. Már a XX. Század elején alkalmazták a gyógyászatban. Az ózon gyorsabban pusztítja el a baktériumokat és a gombákat, mint a klór, inaktíválja a vírusokat és megállítja a vérzést. Manapság az ózonnal nemcsak sebeket fertőtlenítenek vagy a vérkeringést javítják, hanem karcinómát, leukémiát, reumát kezelnek vele.

A kezeléshez szükséges ózont a készülék a levegő oxigénjéből állítja elő, majd vákumpumpa segítségével biztonságosan és ellenőrzött módon vezetjük a fog felületére. A beavatkozás során egy erre a célra gyártott, szilikonból készült „sapkát” húzunk a fogra, így elérjük, hogy csak a kívánt területre jusson ózon. A kezelés után egy speciális szűrő visszaalakítja az ózont oxigénné. 20 másodperces ózonzuhany hatására a kariszbaktériumok 99,9%-a elpusztul. Ennyi az egész! Nincs fájdalom, nincs félelem!


 

gyerekfogászat budapest barázdazárás

 

 

GYEREKFOGÁSZAT

 

Áraink
Helyi fluoridálás segédeszköz nélkül:
10.000 Ft
Barázdazárás fogfelszínenként:
15.000 Ft
Barázdazárás megelőző ózonkezeléssel:
15.000 Ft
Pulpotomia:
9.000 Ft
Ideiglenes gyökértömés készítése csatornánként, apexifikáció:
15.000 Ft/alkalom
Tejfog húzás:
9.000 Ft
Tejfog tömés:
16.000 Ft
Tejfog gyökérkezelése:
14.000 Ft
Ózonkezelés első alkalommal:
25.000 Ft/fog
További ózonkezelés:
15.000 Ft/fog
Konzultációs díj
20.000 ft
Figyelem!
Áraink tájékoztató jellegűek, pontos árkalkulációt személyes konzultációt követően tudunk készíteni.
Időpontfoglalás
Gyerekfogászat
Foglalj időpontot!
Lepd meg kedvesed
Ajándékozz szépséget és egészséget
Rendeld meg
most!
Kérj utalványt!