Menü

A nyár előhozta a pigmentfoltjaid? Segítünk eltüntetni!

2021. augusztus 11
0
2650
A nyár előhozta a pigmentfoltjaid? Segítünk eltüntetni!

A nyár a tengerparti fürdések és végtelen napozások időszaka, azonban megfelelő fényvédelem mellett is érhetnek bennünket kellemetlenségek, mégpedig a megjelenő pigmentfoltok formájában. Most megtudhatod, mi áll kialakulásuk hátterében és mit lehet tenni ellenük, ha végleg megszabadulnál tőlük. A szeplő is a pigmentfoltok egyik formája, amiért sokan odavannak, míg mások örökre megszabadulnának tőlük.

 

A bőr, mint első számú védelmi vonal


Biztosan sokan ismerik a fenti kifejezést, hiszen nagyon sok esetben a bőrünk véd meg a külső környezeti behatásoktól, kórokozóktól, így a nap káros sugaraitól is. Az epidermisz réteg (a bőr három rétege közül ez a legfelső, vagyis a felhám) felelős a melanin termelésért, ami a bőr színét adja és célja, hogy védelmet biztosítson az ultraibolya sugárzás ellen. Megfelelő körülmények között ugyan egyenletesen termelődik a barnulásért felelős pigment, erős és hosszú ideig tartó napsütésben azonban pigmentfoltok jelenhetnek meg. Ezek megjelenési helye leggyakrabban az arcra, a dekoltázsra, a karokra és vállakra korlátozódik, ami már első látásra szembetűnő.

A káros napsugarak mellett azonban van egy másik tényező is, ami miatt egyenetlen pigmentáció alakulhat ki a bőrön, ez pedig az idő múlása. Az öregedési folyamatok során a bőr melanin termelő sejtjei aktívabbakká és nagyobbakká válnak, ami mozaikosan egyre több és eltérőbb színű foltot eredményez. Ezért neveznek bizonyos hiperpigmentációkat öregedési foltoknak, mert azok többnyire 40 éves kor felett kezdenek el testszerte megjelenni. Ehhez jelentősen hozzájárulhatnak a genetikai és hormonális tényezők is, mely javarészt a nők bőrén hagy nyomot. A hormonális fogamzásgátlók, a várandósság és a változó kor is mind olyan hormonváltozásokkal járnak, amelyek felboríthatják a szervezet egyensúlyát és pigmentfoltok kialakulásához vezethetnek.

 

Tartós pigmentfolt kezelés az egységes bőrszínért


Mint sok más esetben, a pigmentfoltok elkerülése érdekében is a legegyszerűbb módszer a megelőzés. Az érzékenyebb és/vagy világos bőrűeknek fokozottabban oda kell figyelni a napsütéses hónapokban, hogy bőrük megfelelő fényvédő krémmel legyen bekenve. Az UV-sugárzás azonban évről évre erősebb, amelyet saját bőrünkön is tapasztalhatunk, hiszen a nap most már sokkal inkább éget, mint barnít. Ennek következtében sokkal könnyebben jelennek meg hiperpigmentációk testszerte, napjainkban azonban már igen hatékonyan meg lehet szabadulni ezektől lézeres kezelés segítségével. A beavatkozást megelőzően először a pigmentfoltok felmérése, majd az egyéni kezelési terv meghatározása történik meg, hogy a páciens számára legmegfelelőbb módszer kiválasztásával a legszebb végeredmény legyen elérhető. Ezt követően a lefertőtlenített bőrfelületen rövid idő alatt megtörténik a lézerterápia. A kezelés után kipirosodás és érzékenység tapasztalható (nem minden esetben jelentkezik), a rákövetkező hetekben pedig hámlásnak indulhat a pigmentfolt, ami teljesen természetes folyamat. A lézer hatására megújul a bőr és a pigmentáció elhalványul, szépen lassan pedig belesimul a környező bőrszínbe. A nagyobb és sötétebb pigmentfoltok esetében több alkalmas kezeléssorozatra van szükség, hogy a szervezet megterhelése nélkül, fokozatosan legyen eltüntethető az elváltozás.

 

Mindig óvjuk a bőrünket az erős napsugárzástól
Az arcbőrön megjelenő pigmentfoltok főként az erős napsütéses nyári hónapokban jellemzők

 

Miért jobb a lézer, mint a hámlasztó krémek?


Számtalan esetben találkozhatunk csodát ígérő krémekkel és kenőcsökkel, amelyek a bőrszín eltéréseit hivatottak egységessé tenni úgy, hogy halványítják a foltokat. Sokszor ezek nem hozzák meg a várt eredményt, például sötét pigmentációknál mindegy, ki mennyit ken magára a krémből, a folt nem fog eltűnni. A lézeres pigmentfolt kezelés célzott terápiát biztosít ezekre a hiperpigmentációkra, hogy a kezeléssorozat végére ténylegesen megszűnjön a probléma. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a lézerfény kezelése szakképzett bőrgyógyász által történik, így biztosan ellenőrzött és steril körülmények között zajlik a beavatkozás. A lézertől nem kell tartani, ugyanis helyi érzéstelenítéssel kezdődik a kezelés, hogy biztosan ne érje a pácienst kellemetlenség. További előnye, hogy szinte bármilyen eredetű pigmentáció eltüntethető a segítségével, hatékonysága pedig magáért beszél, hiszen szemmel láthatóan egységessé teszi a bőrt. Zavaró vagy feltűnő pigmentfoltok esetén ne habozz, jelentkezz be hozzánk és tudd le őket egy gyors lézerterápiával!

 

Pigmentfolt kezelés lézerrel


címkék: