Menü
Kövess minket Facebookon

Milyen szőrtelenítési lehetőségek vannak?

2019. március 21
0
15743
Milyen szőrtelenítési lehetőségek vannak?

Bár szabad szemmel nem mindenhol látszik, de testünk teljes egészét szőrzet borítja. Kivételt képez ez alól a tenyér és a talp. A szőrzet fontos szerepet tölt be, hiszen segít a testünk hővédelmében. A legtöbb testrészen nagyon vékony, puha és apró pihék nőnek a szőrtüszőkből, melyek szerencsénkre a legnagyobb felületeket érintik. Van azonban néhány olyan terület, ahol a szőr erőteljesebben, határozottabban jelenik meg. Ilyen például a hónalj, a szeméremdomb, esetenként a lábszár és az alkar. Természetesen az, hogy kinek milyen, mennyire erős, sűrű a szőrzete azt legfőképp a genetika és a hormonális tényezők befolyásolják, a színét pedig a melanin fajtája és mennyisége határozza meg.

Nem titok, hogy nőknél mindennapos kihívást jelent a nem kívánatos szőrzet eltávolítása. Ezt mindig a lehető leghatékonyabb és legtartósabb módszerrel szeretnék elérni, és persze ha lehet, akkor fájdalommentesen. Nem csak az aktuális trend, a szépségideál miatt, hanem a saját komfortérzetünk érdekében is a fontos szépészeti műveleteink közé tartozik.

Számtalan olyan lehetőség áll rendelkezésünkre, amely azonnali megoldást nyújt a sima bőrhöz és ezek közül több is alkalmas a tartós vagy végleges szőrtelenítés elérésében.

 

 

Melyik mit tud?


Borotválás

A leggyorsabb és legolcsóbb fájdalommentes megoldás a sima bőrért, azonban felejtsük el, ha tartós szőrtelenítés a cél. A borotválás hatása ugyanis csak egy-két napig tart, utána a kezelt felület ismét elkezd borostásodni, a műveletet így akár naponta is meg kell ismételni. Legideálisabb, ha zuhanyzás után végezzük. Ekkorra a bőr megfelelően felpuhul ahhoz, hogy a borotva ne irritálja a bőrt. Javasolt női borotvahab vagy gél alkalmazása az adott területen, mely segít felpuhítani a szőrzetet, ezért a borotva is könnyebben tud dolgozni, nincsenek annyira igénybe véve sem a pengék, sem a bőrünk.
A borotválás látszólag erősíti a szőrt, azonban ez nem bizonyított tény. Hatékonyabb eredményt érhetünk el, ha a szőrnövekedéssel ellentétben végezzük a borotválást és nem fordítva.

 

Szőrtelenítő krém

Hasonlóan a borotvához, szintén a fájdalommentes szőrtelenítés egyik opciójaként tarthatjuk számon. A testfelületre kent krém körülbelül a bőrfelszín alatt 1 mm mélyen égeti el a szőrszálakat, amit a krémhez tartozó spatula segítségével egyszerűen le kel húzni. Az egész művelet 10-15 percig tart, ugyanis a krémet a dobozán jelzett időpontig hagyni kell hatni, ami általában véve 5-8 percet jelent. Ennek a szőrtelenítő módszernek a hatása pár nappal tovább tart, mint a borotválásé és nem erősíti a szőrszálakat sem.

 

szőrtelenítés krémmel

 

Epilátor, IPL

Az epilátor talán az egyik legfájdalmasabb szőrtelenítési eljárásnak mondható. Ugyanis míg a gyantázás másodperc töredéke alatt tépi ki gyökerestől a szőrt, addig az epilátorral ez a folyamat sokkal lassabb. A szőrszálakat csak akkor tudja megfelelően kiszedni, ha legalább 5-6 mm-re hagyjuk megnőni. Előnye, hogy körülbelül 4 hétig élvezhetjük a bőr simaságát, mielőtt elkezdenek újból kinőni a szőrszálak.

Az IPL vagyis a villanófényes szőrtelenítés során a bőrbe juttatott fényenergia a szőrtüszőben magas hőenergiává alakul át, amelynek hatására elhal, így nem képes új szőr termelésére. Ez az eljárás nem okoz fájdalmat és tartós szőrtelenítés érhető el vele. Adottságainktól függően az évekig tartó simasághoz évente többszöri kezelésre van szükség. Egy-egy ilyen folyamat a kezelt felülettől függően 15-60-90 percig is eltarthat.

 

Gyantázás

A legszélesebb körben elterjedt és a legismertebb tartós szőrtelenítés. Annak ellenére, hogy ez a művelet fájdalommal jár, mégis sokan választják, hiszen a 4-5 hétig tartó sima bőr kárpótlást nyújt minden kellemetlen érzésért. A gyanta a szőrt a szőrtüszővel együtt tépi ki, ezért tart néhány hétig, míg újra előbukkannak a szőrszálak. A következő gyantázás előtt azonban pár napot várni kell, míg a szőrszálak el nem érnek egy bizonyos hosszúságot, hogy sikeresen beletapadjanak a gyantába.
A gyantázás alkalmazható házilag is, de biztosabb eredményt érhetünk el, ha szakemberre bízzuk. Főleg a hónaljon, bajusz vagy intim területeken, mert ezek gyantázása fokozottabb fájdalommal járhat, és alaposabb tudást igényel, mint a lábszár vagy az alkar. A rendszeres gyantázás ritkuló és elvékonyodó szőrzetet eredményezhet, mivel folyamatosan gyengíti a mátrixsejteket, amelyek a szőr növekedéséért felelősek. Fontos, hogy ne közvetlenül egy fontos esemény, napozás vagy szolárium előtt gyantáztassunk, mert a bőr ilyenkor kipirosodik, nyugtatásra van szüksége. Ehhez különböző speciális gyantázás utáni készítmények használata javallott. Semmilyen más kozmetikumot ne használjunk e szőrtelenítés után, mert irritációt okozhat. Akár otthon végezzük, akár szakember segítségét vesszük igénybe, több gyantázási lehetőség is a rendelkezésünkre áll, amelyek közül ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbbet.

Cukorpasztás gyanta – A tartós szőrtelenítés legtermészetesebb módja. És ráadásul ehető is! A cukorból és mézből álló gyanta összetevőinek köszönhetően nem allergizál, nem irritálja a bőrt és a legkevésbé fájdalmas. Használatához nincs szükség felhevítésre, elég, ha szobahőmérsékleten felvisszük a kezelni kívánt felületre, ezért nem tudja megégetni a bőrt. Fontos, hogy a szőr növekedésével ellentétes irányban kenjük fel, hogy teljesen körülölelje a szőrszálakat, amiket így minden gond nélkül eltávolít. Akár már 1-2 mm-es hosszúságú szőrön is alkalmazható. Előnye, hogy csupán a szőrszálakhoz tapad oda, ezért lehúzása szabad kézzel, egyszerűen történik, nem kellenek hozzá papírcsíkok. Az esetlegesen rajtunk maradt gyanta vízzel könnyedén lemosható. A természetes és drágább alapanyagok miatt ez a típus magasabb áron elérhető, mint a többi és egy kicsivel több időt vesz igénybe.

 

több féle gyantázást is választhatunk

 

 
Hagyományos gyanta – A cukorpasztával ellentétben a hagyományos megoldásnál a gyantát a megfelelő hőmérsékletre kell felmelegíteni, hogy a művelethez használható, kenhető állagú legyen. Akkor jó a hőmérséklete, ha már meleg, de szabad kézzel meg tudjuk fogni. Vigyázzunk, mert könnyen túlhevülhet, és égési sérüléseket okozhat. Ezért is okosabb döntés ezt szakemberre bízni, hogy ne érjen minket semmi negatív következmény.
A hagyományos eljárás csak hosszabb szőrszálakat, (minimum 5 mm) képes eltávolítani hatékonyan. Fontos, hogy mindig tiszta és száraz bőrfelületen történjen a szőrtelenítés, ugyanis a nedves vagy zsíros bőrön nem tapad jól a gyanta. A gyanta lehúzása lehúzó csíkokkal történik, melyeket a bekent területre helyezünk és alaposan végigsimítunk, hogy a tapadás tökéletes legyen és a szőr növekedésével ellentétes irányban, egy határozott mozdulattal lerántjuk. Minél gyorsabban csináljuk, annál fájdalom mentesebb az eljárás.

Patronos gyanta – Használata kizárólag alkarra, lábszárra és a férfiak hátára ajánlott, mivel az érzékenyebb, lágyabb felületeket könnyedén megsértheti. A patronban folyamatosan melegen tartott gyantát egyenletesen felvisszük az adott testfelületre és papírcsíkkal lehúzzuk. Előnye, hogy nagyon gyorsan lehet vele dolgozni, ezért előszeretettel alkalmazzák a gyakran szőrtelenített területeken. Nem megfelelő alkalmazása viszont véraláfutást, szőrtüszőgyulladást vagy szőrbenövést okozhat. A patronos gyantázást mindenképpen bízzuk képzett szakemberre, mert ennek a folyamata tapasztalt hozzáértést igényel.

 

 

Hogyan távolítható el véglegesen a szőr?


Bármelyik megoldást is válasszuk a fent említett lehetőségek közül, biztos, hogy újra és újra kinőnek a nem kívánatos szőrszálak. A lézeres technológia azonban mérföldkőnek számít a végleges szőrtelenítés háza táján. A kezelt területre célzottan juttatjuk be a lézerfényt, amelyet a szőrszálak a szőrtüszőbe vezetnek, ezáltal teljesen megsemmisülnek. Ezután már nem képesek további erős szőrzet létrehozására. Helyettük csak kicsi pihék nőnek, amelyek nem zavaróak, ezért a művelet hatása a végleges szőrtelenítés. A lézeres technológiával egy adott területnek több alakalomra van szüksége, hogy végérvényesen megszabaduljon a szőrszálaktól. Ez egyénenként és területenként is eltérő ismétlés számot jelent, mivel minden esetben más tulajdonságok fellelhetőek. Az alkalmak gyakoriságát befolyásolják még az idővel bekövetkező különböző testi változások és egyéb hatások.
Mindettől függetlenül a lézeres kezeléssel nagyon szép eredmény, hosszú éveken át tartó sima bőr érhető el, ráadásul fájdalommentesen!