Menü

Szálbehúzás – 10 évet fiatalodni ebédidőben

2023. február 22
0
4956
Szálbehúzás – 10 évet fiatalodni ebédidőben

Mi a szálbehúzás?

Az öregedés vagy a fogyás jelei általában elsőként az arcon jelennek meg. Bőrünk lazábbá, petyhüdtté válhat, a barázdák elmélyülhetnek. A ráncok kisimítása, az arc megemelése és rugalmasságának helyreállítása ma már műtéti beavatkozás nélkül is elérhető szálbehúzás segítségével.

A szálbehúzás, vagy vektorlift egy olyan nem műtéti beavatkozás, ahol speciális szálakat helyezünk a bőr alá, aminek következtében a megereszkedett bőr több mint 5 milliméteres emelkedést is el tud érni.

Ezt a témát dolgozza fel az IdealMed podcast harmadik adása is, ami már elérhető a legnépszerűbb lejátszókon:

Spotify

Apple Podcast

Google Podcast

YouTube


Hogyan néznek ki ezek a szálak? 

Többféle válfaja van a szálaknak, a leggyakoribb a finom, a screw- és monoszálak, illetve a COG, azaz a fogazott szálak.

A szálak különböző vastagságban kaphatóak, többféle hosszal, többféle fogazottsággal. Ennek következtében mindenféle bőrtípusra megtalálhatjuk a megfelelő szálat. A bőr alapos megvizsgálását követően választjuk ki azokat a szálakat, amik a legjobb eredményt fogják hozni a pácienseknek.

Ha a bőr tömörségének és a feszességének elérése a cél, akkor használhatunk screw- és monoszálakat. Ezek hasonlítanak a felszívódó varratokhoz. Nagyon rövid és vékony szálak, cserébe viszont sokat kell behelyeznünk az arcbőrbe. Bizonyos típusok csavaros, spirál alakúak, ezek még jobban fokozzák a biostimulációt, illetve a bőr feszesítését.

A modern fejlesztések már azt is lehetővé teszik, hogy akár tejsavval, vagy polidioxanonnal átitatott szálakat is használhatunk, ami tovább fokozza az emelő hatást. 

Abban az esetben, hogyha a páciensünknek egy erőteljesebb emelő hatásra van szüksége COG, tehát fogazott szálakat használunk. Ez egy sokkal erőteljesebb tartást és emelést fog biztosítani az arc számára. Egy fél óra alatt 5-10 évet fiatalodhat a vendégünk. 


Hogyan zajlik a COG szálbehúzás?

A COG szálakat kanüllel helyezzük be a bőr alá. Azért használunk kanült, mert még a tű is túl nagy és sérülést okozna a bőrben. Amikor a behelyezett szálakat elkezdjük visszafelé húzni, akkor kinyílnak a kis fogacskák, beleakad a bőrbe és így meg tudják emelni a szöveteket. 

Ezek a szálak fel fognak szívódni hozzávetőlegesen kilenc hónap alatt, de néhány hét alatt már elkezdődik a kollagén és az elasztin rost termelődés a szervezetben. Ennek következtében kettős hatást érünk el. Egyrészt egy azonnali emelő hatást, amit a szálak behelyezésével kapunk, majd ezt követően a kollagén termelés révén további két-három hónapig tartó fokozatos emelést figyelhetünk meg a páciens arcán.

A fogazott COG szálak működése azonban fájdalommal is járhat, ezért a behelyezést is helyi érzéstelenítéssel végezzük. Az allergiás reakciók elkerülése érdekében lehetőség van lidokainmentes érzéstelenítésre is.


Hány szálat kell behelyezni egy kezelésen?

Alapvetően minél több és minél vastagabb szálakat helyezünk be, annál jobb lesz az emelő hatás, de a szálak mennyisége az elérni kívánt eredménytől is függ. Ezen felül minden esetben meg kell vizsgálni az arcbőrt, mert a beavatkozásra hatással van a bőr szerkezete is.

Kiindulásként 5-6 szálat szoktunk oldalanként behelyezni, viszont más mennyiségű, vastagságú és hosszúságú szálakra lesz szükség a nasolabiális redő, tehát a mosolyránc kezelésénél és más technikára lesz szükség az arc alsó részénél, az úgynevezett „bulldogosodó” résznek a megemelésekor.

Ezen felül a darabszám attól is függ, hogy mennyire szeretne a páciens bulldogból boldog lenni.

Gyakran ismételt kérdés, hogy megváltozik-e az arc szimetriája? Természetesen törekszünk arra, hogy az összkép egyforma maradjon. Megfigyelhető például, hogy azon az oldalon, ahol a vendég alszik sokkal megereszkedettebb a bőr.  Arra az oldalra általában több szál behelyezése is szükséges.


Mennyit lehet vele fiatalodni?

Az eredmény nagyban függ a kiindulási állapottól, de a páciensek visszajelzései alapján 10 évet lehet fiatalodni a kezeléstől.

Meddig tart a szálbehúzás eredménye?

Körülbelül 6 és 9 hónap alatt teljesen felszívódik egy szál, viszont a kezelés eredménye nem csak ennyi ideig tart. A kollagén termelődés beindulása révén a kollagén rostok tovább fogják tartani az arcbőrt. Tehát 6-9 hónap alatt lebomlanak a szálak, de a kollagén megmarad 1,5-2 évig is. 


Mennyi idő a szálbehúzásos kezelés?

A beavatkozás időtartama viszonylag rövid. 5-6 szál esetén fél óra alatt az arc két oldala elkészülhet. Akár ebédszünetben is el lehet készíteni.

Számolni kell viszont az érzéstelenítő hatásának múlásával. A szövetek közötti fogacskákat érezni lehet az első néhány napban, főleg rágás és szájnyitás esetén. Érdemes az ételt apró falatokra felvágni. Ahogy azonban beindul a kollagén stimuláció és ezeket a szálakat a kollagén körbeveszi, ez a fájdalomérzet is úgy fog csökkenni.

Körülbelül a kezelés után egy hónappal ajánlott kontroll vizsgálat. Ekkor eldől, hogy kell-e még kiegészítő szálakat behelyezni, vagy szükséges-e hialuronsavas kiegészítés.


Mik az otthoni teendők a beavatkozás után? 

Mint minden beavatkozásnál, az otthoni utóápolás itt is nagyon fontos. Előfordulhat, hogy elpattan egy kis ér, létrejöhet bevérzés a kezelést követően. Ez azonban nem olyan, mint egy ütés következtében létrejövő véraláfutás. Sokkal gyorsabb a felszívódása és sminkelhető is. 

Nagyon fontos, hogy a kezelést követően háton kell aludni Hogyha valakinek nehezen megy a háton alvás, akkor a repülőgépeken használatos kis párnácskát tudja a nyakához tenni, vagy hajthat törölközőt is a feje alá.

Nagyjából két hétig nem szabad hajladozni ugyanis ahogy előre hajolunk, a gravitáció lefelé, a szál húzásirányának ellentétesen fog hatni az arcbőrre. Egyenes derékkal guggoljunk le, súlyzós edzésekre ne menjünk, de még a gyerekeket se emeljük fel. Ugyancsak nem szabad kardio edzéseket végezni, hiszen a rázkódás szintén a szálak elmozdulását eredményezheti.

Nem lehet egy hónapig kozmetikusi arcmasszázsra menni, ugyanis az arc masszírozásával is elmozdulhatnak a szálak. 

Tilos nagyra nyitni a szájat. Nem lehet kiabálni, ásítani mert emiatt akár el is szakadhatnak a vékony szálak.

Nem szabad lézerkezelést igénybe venni, mert a lézer által leadott hő roncsolja a szálakat.  Megrövidülhet a hatásuk, vagy rosszabb esetben el is szakadhatnak. Ugyanígy nem szabad rádiófrekvenciás tűkezeléseket igénybe venni.


Előfordulhat hegesedés esetleges szövődmény?

Azért hangsúlyos, hogy szigorúan betartsuk az orvos utasításait, főleg a beavatkozás utáni a két hétben, mert előfordulhatnak szövődmények.

A szálak elmozdulásakor vissza ereszkedhet a szövet. A szálak elszakadásakor pedig gombócosodhat a bőr. 

A jó hír, hogy ezeket lehet korrigálni. 

Ritka esetekben létrejöhet hegesedés, főleg a keloidos gyógyulásra hajlamos pácienseknél. A beavatkozás előtt döntsünk az előnyök és kockázatok gondos mérlegelésével.

Bármilyen probléma is adódna a szálbehúzást követően, javasolt azonnal a kezelőorvos felkeresése. El kell mondani a pontos tüneteket és hogy milyen időtávokban történtek a problémák. Ezen kívül egy egész szervezetre kiterjedő góckutatás is hasznos lehet. 


Mi a különbség a botox és a szálbehúzás között? 

Bár az esztétika tárgykörébe tartoznak és jól kiegészíthetik egymást, nem azonos eljárásról beszélünk. 

Ha azt állapítjuk meg, hogy a páciensnek botox kezelésre és szálbehúzásos kezelésre is szüksége van, akkor mindig első a botox. Így legyengítjük az izmokat és még jobban látható az arc megereszkedésének mértéke. A botox beálltát követően már behelyezhetőek a szálak. 

Sokféle kezeléssel kombinálható a bioszálas arcfeszesítés. Ha szükséges a botox és a szálbehúzás után hialuronsavas feltöltés is alkalmazható azokra a területekre, amik nem emelkedtek meg az elvárt mértékben.


Férfiak számára is alkalmazható szálbehúzás?

Igen, természetesen a férfiak is becsatlakozhatnak ezen kezelési programba. Nem kell, hogy a 20 éves koruk nézzen vissza a tükörből, de azért egy tízest ők is szeretnének letagadni.

 

Foglalj időpontot kezelésünkre!

Bioszálas arcfelvarrás

 


címkék: