Menü

Fog implantátum, a tökéletes hosszútávú megoldás

2017. augusztus 25
0
7306
Fog implantátum, a tökéletes hosszútávú megoldás

Már egyetlen fog hiánya is jelentősen befolyásolhatja a közérzetünket, hiszen ha látható helyen van lyuk a fogsorunkban sokkal kevesebbet mosolygunk vagy beszélünk nyilvánosan. Ez hosszútávon kihat az önbecsülésünkre és ezáltal meghatározhatja az egész életünket. Napjainkban azonban már olyan világot élünk, ahol villámgyorsan és tökéletes esztétikával pótolhatóak a hiányzó fogak.

Divatját és korát múltakká válnak a kivehető műfog apparátusok, helyüket a precízen rögzített és felettébb valóságosnak tűnő fogászati implantátumok veszik át. A fogorvostudomány modern fejlesztésű beültethető fogai nem csupán ideiglenes megoldást kínálnak foghiány esetén, hanem megfelelő ápolás és odafigyelés mellett akár életreszóló fogakat is kaphatunk.

 

Jelentkezés konzultációra

 

Miért rendhagyó a fog implantátum a fogászati hídhoz képest?


Egy darab hiányzó fog esetén korábban számos esetben hídkészítést ajánlottak, amely azzal jár, hogy a szomszédos (sokszor egészséges!) fogak lecsiszolásával alakítanak ki egy beleillő fogművet. A pótolt műfogat így a fogszomszédjai tartják a helyén, ami esztétikai szempontból lehet szép megoldás, azonban legtöbb esetben nem éri meg beáldozni a jó fogakat. Éppen ezért kínálhat hosszútávú megoldást egy fogpótlás kezelés, amelyre egy fogsorhoz színben és méretben tökéletesen passzoló korona kerül. Első hallásra drasztikusabb megoldásnak tűnhet, hogy csavarhoz kell rögzíteni a koronát, viszont számos előnnyel jár ez a módszer. Egyrészt a beültetett csavar fixen rögzül az állkapocsban, strapabíró és csontosodik, ami plusz stabilitást ad. Másrészt független a többi fogtól, a szomszédosan állók érintetlenül maradnak, nem kell lecsiszolni őket. Harmadrészt igen gyorsan megtervezhető és kivitelezhető pótlóeszközről beszélünk, ami gyógyulást követően gond nélkül használható hosszú éveken keresztül, mintha csak a sajátunk lenne.

 

A beültetés menete és kivitelezése


Mint minden orvosi beavatkozás esetében, így fogászati implantátum beültetést megelőzően is egy állapotfelmérés veszi kezdetét, amely során eldől, hogy melyek a szükséges beavatkozások. Ezt követően kezdődhet meg a szájsebészeti kezelés megtervezése röntgen és CT-felvételek segítségével, amelyek átfogóan megmutatják az állkapocscsont minőségét, a fogak és gyökereik elhelyezkedését. Ennek fejében a fogszakorvos megállapítja, hogy van-e szükség csontpótlásra (az implantátum befogadásának helyén), illetve meghatározza a leendő új fog pontos helyét és hogy milyen távolságra legyen a szomszédos fogaktól. Amennyiben túljutunk ezen a fázison, következik az implantátum csavar beültetése, amely ambuláns műtét formájában helyi érzéstelenítéssel történik. Ennek köszönhetően fájdalommentes az eljárás, bármennyire hihetetlenül hangzik. Ha szükséges a csont pótlása, az is ebben a fázisban történik meg. A behelyezett csavar lezárást kap a gyógyulási és csontosodási időszakra, amely a későbbiekben ínyformázó csavarra cserélődik a megfelelően szép ínyvonal kialakítása érdekében. Néhány hónap lefutását követően a fog implantátum szépen beépül a környezetébe, valamint a korszerű anyagának köszönhetően nem kell a kilökődéstől tartani. Ez idő alatt elkészül a végleges fogpótlás, amely tökéletesen illeszkedik a páciens szájviszonyaihoz és az ideiglenes pótlás helyére kerül. Az így elkészült pótfog (vagy pótfogak) már bátran terhelhetők, akadályok nélkül kiszolgálják viselőjüket hosszú évekig, amíg megfelelő szájhigiénia és kontroll mellett vigyáznak rájuk.

 

Fog implantátum beültetés menete és kivitelezése

 

Több, mint egy fog


Esett már szó egyetlen hiányzó fog pótlásáról, most nézzük meg mi a helyzet több-, vagy akár komplett fogsorok kiegészítésekor. Példának okáért tegyük fel, hogy három egymás mellett ülő fog hiányzik, ez mégsem három különálló implantátummal lesz pótolva. Miért nem? Mert elegendő a két szélső helyére csavart behelyezni, a pótlást egyetlen összefüggő fogműként elkészíteni, ami így hídként funkcionál majd. Ebből kiindulva nem nehéz elképzelni, hogy mindössze 4-6 implantátum csavar hogyan képes megtartani egy egész műfogsort. Teljes fogsor(ok) pótlására ugyanis elegendő néhány jól elhelyezett implantátum, amire a majdan elkészített végleges fogsor kerül elmozdulásmentes rögzítéssel. Az egymáshoz illesztett elemek tökéletes passzolása és hézagmentessége elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően használhassuk őket, valamint ne gyűlhessenek fel ételmaradékok vagy baktériumok alatta. Minőségét tekintve az sem utolsó szempont, hogy a sima felületűre megmunkált fogművek könnyebben tisztíthatók, ugyanis a mikroszinten egyenletes felületű darabok segítenek abban, hogy a szennyeződések és a lepedék minél nehezebben tapadjon meg rajtuk.
Végül pedig ejtsünk szót az anyagiakról, hiszen ez is egy lényeges, sőt meghatározó szempontja döntésünknek. Főként a pótlások alapanyaga és minősége határozza meg az árakat, hiszen minél precízebben megmunkált alapanyagokról beszélünk, annál többet kell fizetnünk érte. Ezek pedig maga a beültetett implantátum csavarja, az esetlegesen kért, ráhelyezhető közti elem (csavarfej) és az esztétikai céllal rákerülő korona alkotják. Természetesen rengeteg variációval találkozhatunk, amelyek közül személyre szabottan a számunkra legoptimálisabbat választhatjuk, hiszen mi használjuk majd, valamint egy életre szóló döntés.

 

Időpontfoglalás fogpótlás konzultációra!

 

címkék: