Menü

Gyermek fogszabályozás: időben érdemes elkezdeni

2021. szeptember 02
0
2585
Gyermek fogszabályozás: időben érdemes elkezdeni

Sajnos sok gyermek tart az orvosoktól, főképp a fogorvosoktól, hiszen még kicsik és általában akkor kerülnek először a fogorvosi székbe, amikor már konkrét kezelésre szorulnak. Ebből adódóan az esetleges fájdalommal és félelemmel azonosítják a kezelőorvost, ezért a szülők sem akarják kitenni a csöppségeket felesleges traumának. Éppen ezért érdemes a gyermeket már egész fiatalon, amikor a  fogakkal még semmi probléma nincs, megismertetni a fogorvossal, így a későbbiekben felmerülő gyermek fogszabályozás során már bátran mennek a ’doktor nénihez’. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a fogszabályozás gyerekeknek már egész fiatal korban elkezdhető.

 

Aprócska fogak megjelenése és a cumizás


A felelősségteljes szülők már egész kicsi korban elkezdik hozzászoktatni csemetéiket a fogkeféhez és fogkrémhez, hogy aztán fokozatosan hétköznapi rutinná váljon a fogmosás. A fogakra odafigyelni azonban már az első fogak előbukkanásától kezdve érdemes, hiszen a végleges fogak megjelenéséig is számos probléma akadhat a tejfogakkal. A legtöbb gondot ugyanis a szopási reflex megerősítése és hosszú időn át való fenntartása okozhatja cumi és cumisüveg formájában. Ezek alkalmazása nagyon elterjedt, hiszen a cumi egyféle nyugtatóként szolgál mind a babának, mind a szülőknek, azonban egyes gyerekek nagyon nehezen, évekkel később hagyják el ezt a szokást. A cumisüveg is egyszerűen kezelhető, jó esetben nem folyik ki a tartalma és a gyerkőc is könnyedén használja, ha a kezébe akad. Sajnos ezek a póteszközök gyakran harmadik kézként szolgálnak, hiszen az ujjszopást helyettesítik, miközben mászáskor és játszáskor mindkét kéz szabadon marad. Viszont míg az ujjszopásról szépen lassan leszokik a gyermek, addig a cumi egészen szélsőségesen hosszú ideig elkísérheti, ezért is teszik le nehezebben. 

A fogak egészségügyi szempontjából is lényeges, hogy ne legyen állandó jelleggel idegen tárgy a gyermek szájában, mert az a fogak nem megfelelő szögben való növekedését és szuvasodását idézheti elő. Adott korban már könnyedén megtaníthatóak a gyerekek arra, hogyan pohárból igyanak, így a cumisüveg is elhagyható. A cumi következtében előre álló fogak nyitott harapást eredményezhetnek, ami az állkapocsízületek helytelen pozícióban történő megerősödéséhez vezethet. Ebben segíthet a gyermek fogszabályozás, ami napjainkra nagyon gyermekbarát eszközökkel és módon történik, azonban ha van lehetőség a megelőzésére, éljünk vele.


Tejfogak tisztítása a kezdetektől fogva


A nyűgös fogzási időszak megviselő lehet, ezért is vesznek mindent a szájukba a csöppségek, azonban a pici tejfogak rendben tartása már itt el kell, hogy kezdődjön. Miután a szájápolás rutinná válik, lehet kísérletezni különböző fogkefékkel és pasztákkal, folyamatosan tanítva a cseperedő csöppséget a helyes fogmosásra. Az összes tejfog kibújását követően jöhet a fogacskák rendezése, ha nem szépen sorban nőttek ki. A legalább évi kétszer megismételt fogorvosi látogatás nem csak a gyermek és fogorvosa közti bizalmi kapcsolatot alakítja ki, de a fogak folyamatos monitorozása is sokat segíthet abban, hogy kezelések és a helyes fogív kialakítása a kellő időben történjen meg. Szükség esetén a gyermek fogszabályzó gyerekeknek számtalan színben készíthető, hogy ők is szívesebben viseljék ezt a segédeszközt.

 

gyermek fogszabályozás során vidám színeket és mintákat használunk
A gyermek fogszabályozás során használt vidám színek jobban ösztönzik a gyermeket a fogszabályzó viselésére

 

A szuvasodás nemcsak rendszeres fogápolással kerülhető el, hanem rendkívül hatásos megelőző kezelésnek számít a barázdazárás is. Ezzel az eljárással a fogak felületén lévő mélyedések és behúzódások kitöltése történik meg, hogy az esetleges fogszuvasodás esetén ne romoljon befelé a fog. A barázdazárás, amellett, hogy nagyon hatékony módszer, fájdalommentes, sőt még csak kellemetlen érzésnek sem mondható, viszont cserébe közel öt évig védi a fogakat.

 

Gyermek fogszabályozás a fogváltás időszakában


Az iskola megkezdésével általában párhuzamosan elkezdődik a fogváltás is, először a metszőfogak sorából hullanak ki a tejfogak. Ebben az időszakban nagyon sok változáson megy keresztül a kialakulófélben lévő fogsor, ezért érdemes a észben tartani és nem elhanyagolni a fogászati kontrollt. A két metszőfogat, a szemfogat és az utána következő két rágófogat már maradandó rágófog követi, amire vigyázni kell, hiszen nincs, ami váltsa. Gyakori eset, hogy a mozgó és kieső tejfogak, valamint a helyükre készülő végleges fogak cseréje nem zökkenőmentes, ami aztán kusza fogsorhoz vezet. Amennyiben a végleges fog nem az eredeti helyén készül kibújni, fogorvos segítségét kell kérni, hogy eltávolítsa az útban lévő tejfogat. Ha pedig már látható, hogy a kialakuló végleges fogak rossz helyre nőnek, indokolt lehet egy támogató fogszabályzó a gyermeknek. A gyermek fogszabályozás rengeteget segít a még rugalmas fogsor harmonikussá tételében, hogy felnőtt korban már ne kelljen ezzel bajlódni. A szépen alakuló fogakat is megzavarhatják a később növekedő rágófogak, s kifejezetten igaz ez a bölcsességfogakra. Kialakulásokat sok mendemonda övezi, viszont a valóságban inkább csak a baj van velük, s még bölcsességet sem hoznak. Ha nincs elég hely számukra a növekedéshez, előre tolhatják akár az egész fogsort, megdöntve a fogakat, amelyen csak a fogszabályozás segíthet. Van, akinek már 18 éves korában megvan mind a négy bölcsességfoga, de van, akit csak 40 éves korában áld meg velük a sors, illetve előfordulnak problémás esetek is, amikor nagyon rossz szögben helyezkednek el. A fogszabályzó gyerekeknek nemcsak időszakos problémákat szüntet vagy előz meg, hanem segít kialakítani a későbbiekben hosszú évtizedeken át használt végleges fogazatot.

 

fogszabályozás gyerekeknek, hogy felnőttként ne legyen gondjuk vele
A legkésőbb a fogváltást követően alkalmazott fogszabályozás gyerekeknek elengedhetetlen ahhoz, hogy a végleges fogakkal ne felnőttként kelljen bajlódniuk

 

Milyen problémákat képes orvosolni a gyermek fogszabályozás?

A fogváltás időszakában a legjellemzőbb az egyenetlen harapás kialakulása, ami terheli az állkapocs csontjait és ízületeit, a fogszabályozás ennek javításában is segít a gyerekeknek . A torlódott fogak elfoglalják az éppen kibújó új fogak helyét, valamint elősegítik a fogszuvasodás kialakulását is. Egy megfelelően elkészített fogszabályzó gyerekeknek arra készteti a fogakat, hogy a megfelelő helyükön maradjanak és optimális helyre rendeződjenek. A harapási rendellenességek is sokkal eredményesebben és látványosabban kezelhetőek még ebben a korban. A nyitott harapásra, mélyharapásra és az úgynevezett bulldog harapásra egyaránt nagy segítséget nyújt a gyermek fogszabályozás, hiszen ekkor még könnyen mozdíthatók és alakíthatók a fogak. Éppen ezért kisiskolás korban a legoptimálisabb a fogszabályozás gyerekeknek, ami csökkentheti a későbbi beavatkozások szükségességét is. Hiszen ekkortájt kezd el véglegesedni a harapás, ami jól befolyásolható segédeszköz által. A súlyosabb elváltozások és későbbi problémák ezáltal könnyedén orvosolhatóak, hiszen a rugalmas csontozat lehetővé teszi a fogak megfelelő pozícionálását. Ekkor még elegendő lehet egy kivehető vagy éjszakai fogszabályzó gyerekeknek, amelyet nem kell a nap minden percében viselni, azonban mégis hatásos eredményt biztosít.

A gyermek fogszabályozás a tinédzserekre is vonatkozik, hiszen az ő fogsoruk is könnyebben alakítható, mint a felnőtteké, és rövidebb idő alatt érhető el náluk látványos változás. A tejfogak lecserélődését követően kerülhet fel tartós fogszabályzó, amelynek típusa nemcsak az életkortól, hanem a fogsor rendellenességétől és annak mértékétől is függ. A már említett bölcsességfogak nagy káoszt tudnak okozni, amit érdemes még a folyamat közben kontroll alatt tartani. Persze fontos szem előtt tartani a tinédzserek lelkivilágát is, hiszen sebezhető, változó korszakukat élik és egy feltűnő fém fogszabályzó csorbát ejthet az önbecsülésükön. Pontosan erre a célra jöttek létre azok a fogfehér illetve áttetsző fogszabályzó készülékek, amelyek szinte láthatatlanul teszik rendbe a fogakat és avatatlan szemnek egyáltalán nem tűnnek fel. Ezzel szemben a gyermek fogszabályzók inkább a különböző vidám színekkel próbáljáka belopni maukat a kisebbek szívébe.

 

tinédzsereknek is szól a gyermek fogszabályozás
A gyermek fogszabályozás a tinédzserekre is kiterjed, hiszen az ő fogazatuk is rugalmasabb, mint a felnőtteké

 

A gyermek fogszabályozás sikeressége nemcsak az eszközben és a jó fogorvosban rejlik, hanem fontos az elhatározottság és elköteleződés a szülő és a gyermek részéről is. Kivehető fogszabályzónál ugyanis szigorúan be kell tartani a napi 14-16 óra viselést, hiszen a fogszabályozás gyerekeknek csak így lehet sikeres. Ezért is létezik annyi készülék típus, hogy minél kisebb kellemetlenséggel járjon a viselésük, és hogy a gyermek is szívesen viselje a sajátját.

 

Tudj meg többet fogszabályozás kezelésünkről!