Menü

Mire érdemes figyelni lézeres szőrtelenítés után?

2022. január 10
0
3611
Mire érdemes figyelni lézeres szőrtelenítés után?

A lézerfénnyel végzett végleges szőrtelenítés korántsem újkeletű dolog, meglehetősen elterjedt szőrtelenítési módszer, amelyet előszeretettel alkalmaznak a test bármely pontján. Kényelmes és tartós megoldás, ha már meguntad a borotválkozást. Egészségünk érdekében azonban érdemes odafigyelni néhány dologra mind a kezelést megelőzően, mind pedig utána.

 

 

Hogyan történik maga a lézeres szőrtelenítés?


Mint minden bőrgyógyászati és esztétikai kezelés esetében, a kezelés megkezdése előtt itt is a konzultáció  az első lépés, melynek célja, hogy felmérjük a bőr és a szőrzet állapotát és minőségét. Erre azért van szükség, hogy személyre szabott kezelést állíthassunk be, amivel maximalizálhatjuk a végeredmény hatékonyságát. A test szinte bármely része szőrteleníthető lézerrel, bizonyos tényezőket azonban figyelembe kell venni, ilyenek például az anyajegyek és a tetoválások. Ezeket a lézerterápia során vagy le kell takarni vagy pedig ki kell hagyni.

A lézerfénnyel történő szőrtelenítés nem fájdalmas eljárás, inkább csak meleg, bizsergető vagy csipkedő érzést tapasztalnak a páciensek, ami nagyban függ az illető fájdalomküszöbétől is. A modern technológiai fejlesztéseknek köszönhetően biztonságos is az eljárás, nem okoz bőrkárosodást és nem járul hozzá a bőrrák kialakulásához sem. Bőrhűtéses kiegészítője révén közvetlenül a szőrtelenítés közben hűti a bőrt, így nem kell aggódni, hogy kellemetlen lenne a lézerterápia. A stimulált szőrtüszők enyhe pirosodást mutathatnak, illetve viszkethetnek, ez azonban teljes mértékben normális reakció.

szőr eltávolítás lézerrel
Bársonyos puhaságot biztosít az év minden napján!

 

 

 

Miért nem lehet egy alkalommal elvégezni a tartós szőrtelenítést?


Nos, ennek az oka egyszerű biológiai folyamatokra vezethető vissza, ugyanis a szőrnövekedés sosem egy ütemben megy végbe, hanem különböző fázisokra osztható. Szám szerint három ciklusba sorolhatjuk:anagén, katagén és telogén fázis. Az anagén a kezdeti fázis, mely során a szőrszál erős kapcsolatban van a szőrtüszővel, aktív növekedést mutat. Ezt követi a katagén időszak, amely során megszűnik a szoros kapcsolat és a szőrszál kifelé vándorol a szőrtüszőből. Végül pedig a telogén fázis, ami egyenlő a szőrszál kihullásával.

A lézeres szőrtelenítés az első (anagén) fázisban lévő szőrszálakra hat kizárólag, viszont a fentebb említett okonál fogva a növekedési fázisok eltérnek egymástól. Ezért minden egyes alkalommal más és más szőrtüszők lépnek abba a növekedési fázisba, amelyre hatással van a lézerfény. Sűrű, erős szőrzet esetén ez még inkább igaznak bizonyulhat.

 

 

A lézeres szőrtelenítő kezelést követő időszak szabályai


A lézerterápia utáni egy-két hétben néhány alapszabályt be kell tartani, ami a kezelés hatásosságának maximalizálása mellett az egészség megőrzése szempontjából is igen fontos.

 

  • A szőrtelenítést követően figyeljük a bőrt, ha szokatlan mellékhatás jelentkezik (nagy mértékű fájdalom, duzzanat, varasodás), feltétlenül értesítsük kezelőorvosunkat.
  • Előfordulhat a bőrfelület pigmentációjának ideiglenes megváltozása, ami lehet sötétebb vagy világosabb, de idővel normalizálódik.
  • Az égő, viszkető érzés általános, ami jegeléssel, hűsítő krémekkel enyhíthető.
  • A lézeres szőrtelenítést követően nem szabad dörzsölni, hámlasztani, radírozni a bőrt, és a masszírozást is kerülni kell.
  • Nem szabad gyantával vagy epilátorral szőrteleníteni, egyedül a borotválkozás megengedett.
  • Minimalizáljuk az olyan kozmetikai készítmények felvitelét, mint a pakolások vagy a sminkek.
  • Szigorúan tilos szaunázni vagy szoláriumozni, illetve hasonló behatásoknak kitenni a bőrt.

 

 

 

Miért éri meg lézerrel szőrteleníttetni?


 

  • Végleg megszabadulhatnunk az olyan ideiglenes szőrtelenítő eszközöktől, mint a borotva, borotvahab, gyantacsíkok vagy a wax.
  • Nem kell hetente megszenvedni az epilálással, amely fájdalmas és könnyedén előidézhet szőrbenövést.
  • Hosszútávon idő- és pénztakarékos megoldás.
  • Többé nem kell a szőrtelenítésen gondolkozni, épp olyan bársonyos lesz a bőr télen, mint nyáron.

 

 

Lézeres szőrtelenítés